Tomtebodatunneln (vägtunnel)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Ej att förväxla med Tomtebodatunneln (järnvägstunnel).

Tomtebodatunneln är en 102 meter lång vägtunnel i Vasastaden i Stockholm och öppnades för trafik år 1991. Tunneln fick sitt nuvarande namn år 2002 och är för närvarande (sedan juni 2011) avstängd.

Vänster bild: norra tunnelöppningen i december 2012, höger bild: södra tunnelöppningen i januari 2013. Vänster bild: norra tunnelöppningen i december 2012, höger bild: södra tunnelöppningen i januari 2013.
Vänster bild: norra tunnelöppningen i december 2012, höger bild: södra tunnelöppningen i januari 2013.

Tunneln har två körfält för södergående trafik från E4/E20 (Norra Länken) till Klarastrandsleden, och går under anslutningen mellan Norra Länken och Essingeleden. Några hundra meter söderut ligger Karlbergstunneln. Tunneln var till en början namnlös tills Radio Stockholms trafikredaktion uttryckte bekymmer över en ”namnlös tunnel” i södergående riktning på Klarastrandsleden norr om Karlbergstunneln. Namnberedningen konstaterade att det stämde och föreslog att tunneln skulle ges namnet Tomtebodatunneln. Stadsbyggnadsnämnden beslutade den 16 maj 2002 att godkänna namnet Tomtebodatunneln som nytt namn för denna tunnel.[1]

Stockholms stads trafikkontor hade under en längre tid haft problem med inläckande vatten som frös i tunneln. Vintertid bildades istappar och isformationer där droppande vatten frös på vägbanan och tunnelväggarna. För att åtgärda problemen stängdes tunneln i juni 2011 för all trafik samtidigt moderniseras belysningsanläggningen.[2] För närvarande (april 2013) är tunneln fortfarande avstängd, anledningen är en rad provisoriska trafikomläggningar i samband med bygget av Hagastaden.

Tomteboda betongtunnel är namnet på en ny pendeltågstunnel för bygget av Citybanan.[3]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Namn för tunnel, Tomtebodatunneln.
  2. ^ Trafikkontoret: Renovering av Tomtebodatunneln, tjänsteutlåtande 2011-06-16.
  3. ^ Trafikverket: Tomteboda betongtunnel.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]