Fiskebäcks kapell

Fiskebäcks kapell
Kyrka
Fiskebäcks kapell i juli 2011
Fiskebäcks kapell i juli 2011
Land Sverige Sverige
Län Jönköpings län
Ort Fiskebäck
Trossamfund Svenska kyrkan
Stift Skara stift
Församling Habo församling
Plats Fiskebäck
 - koordinater 57°52′46.7″N 14°6′23.7″Ö / 57.879639°N 14.106583°Ö / 57.879639; 14.106583
Arkitekt Martin Westerberg
Material Trä
Invigd 2 december 1939
Fiskebäcks kapell i juli 2011
Fiskebäcks kapell i juli 2011
Fiskebäcks kapell i juli 2011

Fiskebäcks kapell är en kyrkobyggnad som tillhör Habo församling i Skara stift. Det ligger i samhället Fiskebäck strax söder om centralorten i Habo kommun.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Fiskebäck var på medeltiden en egen socken, men kom att uppgå i Habo. Äldsta kyrkan på platsen var en träkyrka, som enligt traditionen uppfördes av en adelsdam som räddades ur sjönöd. Omkring år 1623 ödelades kyrkan av en brand och i dess ställe uppfördes en korskyrka av liggtimmer. År 1780 flyttades kyrkan till den nybildade socknen Gustaf Adolf samtidigt som Fiskebäcks socken och församling uppgick i Habo socken och församling. På museet i Skara står idag en dopfunt som stått i Fiskebäcks kyrka och som man tror härstammar från 1100-talet. I kyrkan skall även ett tyskt altarskåp ha funnits som idag finns på Historiska museet i Stockholm.

Under många år fanns det ingen kyrka, utan endast kyrkogård, i Fiskebäck, innan nuvarande kapell på platsen invigdes den 2 december 1939.[1][2]

Kyrkobyggnaden[redigera | redigera wikitext]

Träkapellet är ritat av arkitekt Martin Westerberg och var ursprungligen avsett som gravkapell. Byggnaden vilar på en svartmålad betongsockel och består av ett långhus med ett smalare rakt avslutat kor i norr. Fasaderna är klädda med rödmålad stående träpanel. Långhuset och det lägre koret har branta sadeltak som täcks av enkupigt lertegel. Mitt på långhusets tak vilar en särpräglad, mycket hög, fyrsidig takryttare med en spetsig tornspira.

Kyrkorummet har vitmålade väggar, mittgång och fasta bänkkvarter. Altaret finns i det lilla separata koret vid fondväggen.

Klockstapel[redigera | redigera wikitext]

Väster om kapellet står en klockstapel som sannolikt uppfördes på 1600-talet. Den reparerades 1931 under ledning av arkitekt Göran Pauli, då ny panel tillkom och stommens rötskadade delar ersattes.

Inventarier[redigera | redigera wikitext]

Orgel[redigera | redigera wikitext]

På golvet i kyrkans södra del står en orgel som 2007 övertogs från Sankt Johannes kyrka, Habo. Den tillverkades 1968 av A. Magnusson Orgelbyggeri AB och är i originalskick förutom en självständig pedal som byggdes till i samband med flytten. Orgeln är mekanisk och har sex stämmor fördelade på manual och pedal.[3]

Manual (C-g3) Pedal (C-d1) Koppel
Gedackt 8' B/D Subbas 16' Man/Ped
Koppelflöjt 4' B/D
Principal 2' B/D
Nasat 1 1/3' B/D
Cymbel 2 chor

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]