Fladen grund

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Fladen
Fladens fyr, belägen på den nordöstliga högdelen av grundet.
Fladens fyr, belägen på den nordöstliga högdelen av grundet.
Svenskt fyrnummer741900
Internationellt fyrnummerC0671
FyrkaraktärLFl W 8s
Lyshöjd24 meter ö.h.
Byggår1969
Färgröd/svart
Lysviddnautiska mil
RadarRacon(      )
Det sista fyrskeppet på grundet som nu är museifartyg på Maritiman i Göteborg.

Fladens grund är beläget cirka 17 km från den svenska kusten, rakt västerut från Bua i Halland. Det är ett välkänt fiskeområde, som bland annat gett namn åt årliga Fladen Fishing Festival. Djupet uppges vara 5–65 meter och strömmar gör att bottnen är fri från sediment. Botten består till stor del av sand och grus, men även mindre stenpartier förekommer. På västra delen av fladens grund har Greenpeace placerat ut stenblock som trålskydd för att bevara den marina floran och faunan intakt på revet. Detta kan tänkas öka den biologiska mångfalden då stenblocken ger boplats åt bl.a. musslor, andra filtrerande djur och även skaldjur så som hummer, vilka annars inte är vanligt förekommande på sandbotten som grundet består av.

Fyrskepp[redigera | redigera wikitext]

Vid Fladens grund var från 1892 till 1969 ett fyrskepp stationerat, förtöjt med en kätting av 756 meters längd till ett ankare som vägde 2,8 ton.

Det första fyrskeppet var i bruk till 1967, då det ersattes av fyrskeppet ”Ölandsrev”, vilket i vanlig ordning döptes om till ”Fladen”, då det aktuella grundet/revet stod för namnet, som också målades med stora bokstäver på fartygssidorna. Detta senare fyrskepp ingår sedan 1990 under namnet ”Fladen” i fartygsmuseet Maritiman i Göteborg, där det inretts för museibruk och kan beses. Det förstnämnda Fladenskeppet köptes av Hannes Holm, svensk filmregissör. Båten har även gett namn till produktionsbolaget "SS Fladen".

Fyr[redigera | redigera wikitext]

Sedan 1969 är en kassunfyr placerad på Fladens grund. Fyrtornet hade från början kabelförbindelse med fastlandet, men är nu mer försedd med solceller och batterier för att driva ljuskällan. Fyren är också utrustade med en radarfyr, så kallad Radar beacon, som svarar på fartygens radarsignaler.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]