Folkestone

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
En del av Folkestone

Folkestone är en semesterort som ligger i grevskapet Kent i England. Den är belägen vid sluttningen av North Downs och har fantastiska vyer över det omgivande landskapet och Frankrikes kust.

För hundra år sedan var staden en kunglig semesterort och nuförtiden förbinder kanaltunneln Folkestone med det europeiska fastlandet.

Folkestone och Hythes parlamentsledamot är den konservative Michael Howard. Han har tidigare varit inrikesminister samt partiledare för Konservativa partiet.

Folkestone är en stad med internationell betydelse, främst mellan Storbritannien och Frankrike.

Vid Folkestone går den viktiga motorvägen M20 som har stor betydelse för internationell trafik från London och ut mot övriga Europa. Denna ansluter till Kanaltunneln.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Arkeologiska fynd från en begravningsplats från första århundradet e.Kr. upptäcktes 1948 vid Cheriton, väster om Folkestone. Cirka 1920 upptäcktes rester av en stor romersk villa komplett med badrum, luftuppvärmningsanläggningar, mosaikgolv och ett kök öster om Folkestone. Utgrävningarna utfördes av S. E. Winbolt. Allt eftersom dokumenterades platsen och 1957 blev den övertäckt. Den är nu förlorad till havet.

Namnet Folkestone uppkom på 600-talet som "Folcanstan", antagligen syftande på "stenen av Folca" som var ett vanligt engelskt namn. Omkring år 630 byggde kungen Eadbald av Kent ett kloster på en västra klippan i Folkestone. Han byggde det för hans dotter Eanswith och hennes nunnor. Detta anses vara den första kristna församlingen för kvinnor i England. Hennes namn är utlånat till kyrkan St Mary and St Eanswythe" där hennes kvarlevor tros vara begravda.

Plundringståg av vikingar var vanliga i området och förstörde stora delar av bosättningarna i Folkestone fram till 900-talet och även efter att Edvard Bekännaren blev kung år 1042.

Stadsutveckling under 1700- och 1800-talet[redigera | redigera wikitext]

1794 köpte armén över 229 tunnland (930 000m²) öppen mark väster om Folkestone på höjderna med vy över Sandgate och åren 1796 och 1806 utökades Shorncliffe Garrison ytterligare. Trupper var förlagda här innan de sändes till kriget mot Napoleon på den Iberiska halvön. I samband med utökningen av garnisonen byttes träkasernerna ut mot hus byggda av sten. De användes till förläggning av kavalleri- och infanteribrigader. Nuförtiden är Sir John Moore-kasernerna hem för Storbritanniens Gurkha-regemente.

Hamnutveckling[redigera | redigera wikitext]

Fram till 1800-talet förblev Folkestone ett litet fiskesamhälle vars kustremsa ständigt plågades av stormar. 1807 bestämde parlamentet att det skulle byggas en brygga och en hamn och 1820 hade ett 14 tunnland (57 000 m²) stort hamnområde byggts. Vid denna tiden ökade handeln och befolkningen i Folkestone lite, även om utvecklingen fortfarande hämmades då sand och slam slammade upp hamnen. Folkestone Harbour Company investerade mycket pengar på att försöka ta bort slammet, men utan någon större framgång. 1842 gick företaget i konkurs och regeringen sålde hamnen till South Eastern Railway Company. Kompaniet höll vid denna tid på att bygga järnvägen mellan London och Dover. Näst intill direkt efter uppköpet påbörjades arbetet med att muddra bottnen. Man började också bygga en järnväg fram till hamnen. Snart blev Folkestone kompaniets främsta omlastningsstation för den kontinentala trafiken via Boulogne.

Järnvägar[redigera | redigera wikitext]

Järnvägen nådde Folkestone den 28 juni 1843, även om bygget av Foord-viadukten försenade ytterligare utbyggnad av järnvägen tills nästa år då det som kom att bli stationen Folkestone Junction öppnades. När väl linjen till Dover öppnades ökade stadens välstånd, vilket innebar att staden växte västerut. Järnvägslinjen till hamnen stängdes 2002.

Folkestone under världskrigen[redigera | redigera wikitext]

Under första världskriget hyste Folkestone omkring 65 000 belgiska flyktingar och var från och med 1915 den huvudsakliga ombordstigningsplatsen för soldater som skulle åka och strida i skyttegravarna i Frankrike och Belgien. Hundratusentals soldater, även många kanadensiska trupper lämnade Folkestone genom att marschera från staden till hamnen längs den väg som numera kallas "Road of Remembrance" ("Minnesvägen").

Den 25 maj 1917 orsakade lågt liggande moln över London att 21 Gothabombare tvingades avbryta sin attack mot London. Flygplanen vände hem och släppte sina bomber, främst i Folkestone-området vilket dödade 95 personer och skadade fler. Denna attacken, som skedde i dagsljus, avslöjade det brittiska försvarets otillräckliga försvarsförmåga och vållade reaktioner runt om i landet.

Folkestone skadades allvarligt under båda världskrigen eftersom dess närhet till kontinenten möjliggjorde granatattacker, vilket gav upphov till namnet "Hellfire Corner" (Helveteseldens hörn). 123 personer dog och 778 skadades. 550 hus hade förstörts och 10 000 fastigheter hade skadats, och 37 000 personer hade lämnat området.

Folkestone efter andra världskriget[redigera | redigera wikitext]

Folkestone har haft en generellt sett dålig utveckling sedan slutet av andra världskriget. Turismen hade tidigare en avgörande betydelse för staden, men den skadades, liksom var fallet med andra brittiska turistorter, vilket var allvarligt när charterresor till kontinenten blev populära. Nedläggningen av färjetrafiken mellan Folkestone och Boulogne-sur-Mer - påskyndad av öppnandet av kanaltunneln - framstod som det slutliga slaget mot staden. Under senare år (2004) har samtal börjat föras mellan ledarna för de två städerna som lider av samma problem. Huruvida dessa samtal kommer att leda till något är ännu för tidigt att säga.

Stadens infrastruktur och centrum har börjat omskapas, i ett försök att göra den mer tilltalande för såväl det lokala samhället som för turisterna.

Något som förväntas bli av största vikt för stadens framtida utveckling är öppnandet av höghastighetspendeltåg från Dover, Folkestone och Ashford till London under 2009. Detta placerade Folkestone bara en timmes resväg från London. Därmed blev staden en av de kuststäder som har kortast restid till London. Detta förväntas göra staden mycket attraktiv för pendlare. Ett inomhusköpcenter - Bouverie Place - öppnade 26 november 2007. Även detta förväntas göra staden mer attraktiv och därmed på sikt åter göra det till en välmående stad.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia