Folkrace

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Folkrace på Sotenäs Motorbana.
Två folkracebilar i en duell.
Folkracekrock på Högstabanan i Haninge

Folkrace körs på banor av grus eller asfalt med täckta bilar som är typbesiktigade i Sverige. Bilarna måste var byggda enligt vissa säkerhetsföreskrifter; bland annat skall de ha skyddsbur. Innan varje tävling skall alla tävlingsbilar besiktigas av teknisk funktionär så att de håller de säkerhetskrav som ställs i reglementet. Maxhastigheten ska inte överstiga 80 km/tim, men det finns de som kör fortare ändå. Banan ska dock vara byggd så man inte ska kunna komma upp i högre hastighet.

Regler[redigera | redigera wikitext]

Man kan börja tävla i folkrace det år man fyller 15 år i s.k. juniorklass (men man måste ha genomfört en debutanttävling om man inte har körkort). Från det år man fyller 18 år tävlar man i någon av seniorklasserna: Herr- eller damklass (i förekommande fall även veteranklass).

Efter varje tävling sker försäljning av tävlingsbilarna. Under tävlingen, till max 15 min efter tävlingens avslutande, får vem som helst, lämna så kallat anbud på tävlingsekipagen. Alla tävlingsbilar är ute till anbud för 6 500 kr utom om det deltar så kallade debutanter.[1] Efter tävlingen sker en lottdragning på lämnade anbud. Denna förrättas av domare/tävlingsledare. Personlig utrustning såsom förarstol, bilbälten och ratt ifall det finns en ersättningsratt får dock demonteras innan försäljning sker. Regeln om tvångsförsäljning vid bud har införts för att på ett enkelt sätt hålla nere kostnaderna för hela sporten; om man är tvungen att sälja bilen för 6 500 kr så lär man inte lägga ner mer pengar än så på att iordningställa bilen för tävlingen.

Utrustning[redigera | redigera wikitext]

Den utrustning föraren måste ha är flamsäker overall, handskar, skor med bindsula av läder, skyddsluva (s.k. balaklava) och en hjälm med en maxvikt av 1200 g som skall vara godkänd för folkrace.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Folkrace kom till Sverige från Finland (jokamiesluokka, "varmansklassen") i början av 1980-talet. På norska kallas det för "bilcross" till skillnad från rallycross. Folkrace kom till Sverige med en avsikt att det skulle vara en billig sportgren för de tävlande. Vintern 1981 kördes två provtävlingar och det blev snabbt en succé - och innan året var slut hade man kört 62 tävlingar. Vid halvårsskiftet 1981 var det första reglementet skrivet. Efter drygt ett halvår hade 3 837 personer löst tävlingslicens i Sverige. Varje år genomförs cirka 600 tävlingar i Sverige (de största tävlingarna är Semesterracet i Vimmerby och Folkracefestivalen i Motala). Folkrace är en bilsport som körs med äldre vanliga bilar. Därav kommer begreppet "folkracedöden" som syftar på att många bilar körs sönder i folkrace under den tid mellan då de är användbara som bruksbilar till dess de fått status som klassiska entusiastbilar. Därför har man på senare år gjort förändringar i tekniska reglementen, så att t.ex. 16 ventils-teknik är tillåten, vilket automatiskt medför att nyare bilar kan användas. Men turbo och fyrhjulsdrift är inte tillåtet.

Grundregler för folkracetävling[redigera | redigera wikitext]

  • Tävlingsbanan måste ligga på inhägnat område.
  • Tävlingsbanan ska besiktigas av banbesiktningsman för folkrace.
  • Hastigheten ska inte överstiga 80 km/tim.
  • Alla bilar är till salu för 6.500 SEK efter avslutad tävling.
  • Startavgiften får inte vara högre än 300 SEK för seniorer och 200 SEK för juniorer.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ http://web.sbf.se/regler/up/11/FR_REGLER.pdf

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]