Foxtrot (kriminellt nätverk)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Foxtrot (även känt som Foxnätverket[1][2]) är ett kriminellt nätverk i Sverige som växte fram under slutet av 2010-talet runt ledaren Rawa Majid.[3] Nätverket har med bas i Uppsala och Stockholmsområdet försökt etablera sig som en huvuddistributör av narkotika i landet vilket lett våldsamma och eskalerande konflikter med andra kriminella.[4][1]

Om nätverket[redigera | redigera wikitext]

Ledaren för nätverket är Rawa Majid (född 1986) från Uppsala, mer känd som Kurdiska räven eller enbart Räven. Han är tidigare dömd för bland annat misshandel[5], grovt narkotikabrott och medhjälp till människorov.[1] Majid är häktad i sin utevaro och internationellt efterlyst sedan augusti 2020. Tillsammans med flera andra i nätverket befinner han sig i Turkiet, varifrån de organiserat narkotikahandel, våldsdåd och annan brottslighet i Sverige. Eftersom Majid blivit turkisk medborgare har landet vägrat lämna ut honom till Sverige, men i september 2023 uppdagades att en rättsprocess mot honom påbörjats i Turkiet där medborgarskapet kan komma att återkallas.[6]

Det övriga i nätverkets ledarskap sägs bestå av ett tiotal individer, merparten är män runt 25-35 år. Bland dessa finns ett flertal släktingar till Majid, men nätverket anses dock inte vara ett släktbaserat kriminellt nätverk, inte heller ett kriminellt gäng i vanlig mening. Snarare kan det sammanfattas som ett välorganiserat ledarskikt med nära band till Räven, och under dem ett relativt decentraliserat nätverk av individer och grupper.[7][3] Dessa är lojala till och kontrolleras av nätverket i olika mån, men brukar sällan beskrivas som "medlemmar".

Expansion, allianser och konflikter[redigera | redigera wikitext]

Foxtrot har smugglat in stora mängder narkotika i Sverige som framförallt sålts vidare till andra kriminella. Deras framväxt har lett till konflikter med bland annat Dalennätverket och Bandidos. Dessa har pågått i flera år men i synnerhet konflikten med Dalennätverket har eskalerat sedan slutet av 2022. Foxtrot har där kopplats till en mängd grova våldsbrott, inklusive mord, skottlossningar och sprängningar, främst i Uppsala och Stockholm med omnejd. Anledningen sägs vara att nätverket försökt ta kontroll över narkotikamarknaden i flera norrländska orter, däribland Sundsvall, en stad som Dalennätverket styrt i flera år.[1]

Bland de som lierat sig med Foxtrot finns Bronätverket (från Upplands-Bro) och Zeronätverket i Jordbro. Nätverkets kärna har ett visst våldskapital, men har också i stor utsträckning "hyrt in" utförare från dessa och andra allierade nätverk.

Vissa s.k. "kriminella influencers" har tagit ställning för Foxtrot genom musik och inlägg i sociala medier med räv-emojis.[8] Gangsterrapparen "5iftyy" (född 2001) kopplas exempelvis av polisen till nätverket Foxtrot såväl som Bronätverket.[9] Rapparen har till nätverket i texter, musikvideor och på sociala medier, på mer eller mindre tydliga sätt.

I september 2023 finns uppgifter om en splittring inom nätverkets kärna, mer specifikt mellan ledaren Rawa Majid och Ismail Abdo, en 33-åring som tidigare beskrivits som Majids "högra hand".[10] Detta ska vara upprinnelsen till ett flertal mord i Sverige där Abdos mor är en av dem som mördats.

EncroChat-utredningen[redigera | redigera wikitext]

När fransk polis under 2020 knäckte krypteringstjänsten EncroChat fick polisen i Sverige mängder av chattloggar där svenska kriminella ohämmat planerade sin brottslighet. Räven, som av polisen dessförinnan inte rönt så mycket uppmärksamhet, kunde kopplas till ett flertal alias bland loggarna. De utredare som inriktade sig på Räven upptäckte snart att hans nätverk kunde kopplas till flera grova våldsbrott, att de sålde enorma kvantiteter narkotika och kontrollerade försäljningen i flera städer. Utredningen resulterade i att 35 personer i Foxtrot kunde dömas till sammanlagt över 140 års fängelse.[11] En av dem som dömdes anses ha varit en av Rävens närmaste medarbetare. I övrigt har de flesta hållit sig undan rättsliga påföljder, de flesta genom att likt Räven gömma sig i Turkiet (eller irakiska Kurdistan).

Boken "När ingen lyssnar" av journalisten Diamant Salihu är en skildring av Encrochats avkryptering där Räven och hans nätverk beskrivs i stor detalj. Bland annat återges en telefonintervju med vad som antas vara Rawa Majid personligen, i så fall den första som gjorts. Salihu beskriver att han tipsades om att gräva i nätverket av ett par poliser. Poliserna såg att nätverket fortsatte expandera trots EncroChat-utredningen, och uppmanade cheferna att utreda nätverket vidare. De upplevde dock att detta inte togs på allvar och vände sig då till Diamant Salihu.[3] [11]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ [a b c d] ”Konflikten i Sundsvall ledde till våldsvåg i Stockholm”. Dagens Nyheter. 24 augusti 2023. https://www.dn.se/sverige/konflikten-i-sundsvall-ledde-till-valdsvag-i-stockholm/. Läst 21 september 2023. 
 2. ^ El-Mochantaf, Christer; Magnusson, Helena Yohannes; Jönsson, Linn (1 augusti 2023). ”14-årige ”Momo” hittad död – 15-åring försvunnen”. https://www.expressen.se/nyheter/krim/14-arige-mommo-hittad--dod-15-aring-forsvunnen/. 
 3. ^ [a b c] Salihu, Diamant (2023). När ingen lyssnar 
 4. ^ ”Rävens barnsoldater – “Skjut vem som helst” - P3 Krim”. sverigesradio.se. Sveriges Radio. 24 maj 2023. https://sverigesradio.se/avsnitt/ravens-barnsoldater-skjut-vem-som-helst. Läst 27 maj 2023. 
 5. ^ ”Nätverk Foxtrot – expansiv knarkgrossist | Svenssons Nyheter”. 9 maj 2023. https://blog.zaramis.se/2023/05/09/natverk-foxtrot-expansiv-knarkgrossist/. Läst 27 maj 2023. 
 6. ^ ”Rawa Majid kan förlora turkiskt medborgarskap i rättegång om urkundsförfalskning”. SVT Nyheter. 21 september 2023. https://www.svt.se/nyheter/utrikes/rawa-majid-kan-forlora-turkiskt-medborgarskap-i-rattegang-om-urkundsforfalskning. Läst 21 september 2023. 
 7. ^ ”Rawa Majid och Foxtrot Nätverket | Krimfup.se”. www.krimfup.se. https://www.krimfup.se/articles/rawa-majid-och-foxtrot-natverket. Läst 27 maj 2023. 
 8. ^ ”Gangsterrappare väljer sida i Foxtrot-konflikten”. Omni. https://omni.se/gangsterrappare-valjer-sida-i-foxtrot-konflikten/a/WRKXna. Läst 21 september 2023. 
 9. ^ ”Bronätverket – kurdiska rävens allierade | Svenssons Nyheter”. 10 maj 2023. https://blog.zaramis.se/2023/05/10/bronatverket-kurdiska-ravens-allierade/. Läst 17 augusti 2023. 
 10. ^ ”Majid och Abdo i centrum av blodiga gängkonflikten”. SVT Nyheter. 19 september 2023. https://www.svt.se/nyheter/inrikes/rawa-majid-och-ismail-abdo-i-centrum-av-blodiga-gangkonflikten. Läst 21 september 2023. 
 11. ^ [a b] ”Polisen: ”Kurdiska räven” bakom flera av våldsdåden”. DN.SE. 20 januari 2023. https://www.dn.se/sverige/polisen-kurdiske-raven-bakom-flera-av-valdsdaden/. Läst 21 september 2023.