Frank Nitti

Från Wikipedia
Frank Nitti
Född27 januari 1886[1][2]
Angri, Italien
Död19 mars 1943[3][1][2] (57 år)
North Riverside, USA
BegravdMount Carmel Cemetery
kartor
Medborgare iUSA och Kungariket Italien
SysselsättningBrottsling
Redigera Wikidata

Francesco Raffaele Nitto, känd som Frank Nitti, född 27 januari 1888Sicilien i Italien, död 19 mars 1943 i Chicago i Illinois, var en amerikansk gangster.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Som barn emigrerade Frank Nitti till New York, och kom till Chicago som tonåring, där han arbetade som barberare. Nitti kom i kontakt med Al Capone och blev senare dennes närmaste man. Frank Nitti anstiftade massakernAlla hjärtans dag 1929, den så kallade Saint Valentine's Day massacre, som drabbade George "Bugs" Morans irländska maffia-falang, men det finns inga bevis för att han själv någonsin dödade.

När Al Capone fängslades för skattebrott blev Frank Nitti den högst ansvarige för den italienska Chicagomaffian. Han sköt sig i Chicago 1943.

Eftermäle[redigera | redigera wikitext]

Frank Nitti har gestaltats på film i bland annat De omutbara (1987), Road to Perdition (2002), I skuggan av Capone (1988) och av Sylvester Stallone i Capone. Rollfiguren i De omutbara bär dock bara hans namn och skall inte förväxlas med den verkliga människan.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Find a Grave, Frank Nitti, läs online, läst: 9 oktober 2017.[källa från Wikidata]
  2. ^ [a b] Bibliothèque nationale de France, BnF Catalogue général : öppen dataplattform, Frank Nitti, licens: öppen licens.[källa från Wikidata]
  3. ^ Encyclopædia Britannica, Frank Nitti, läst: 9 oktober 2017.[källa från Wikidata]