Fredhällsbadet

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Fredhällsbadet från Essingefjärden, juli 2015.

Fredhällsbadet (ursprungligen Tranebergsbadet) är ett klippbad i Essingefjärden nära Tranebergsbron i stadsdelen Fredhäll i Stockholm.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Fredhällsbadet är ett av Stockholms första solbad, invigt i början av 1900-talet och då med två avdelningar, en för kvinnor och en för män. Det fanns plank emellan så att det hela gick sedesamt till. Idag (2009) solas där inte längre utan baddräkt och planket är öppet mellan avdelningarna. Fredhällsbadet används fortfarande som solbad men även som klippbad samt bastubad och vinterbad.

Sedan 1947 drivs badet av den ideella föreningen Fredhälls Badklubb, FBK, men badet invigdes redan 1922 med nordiska simtävlingar och då under namnet Tranebergsbadet.[1] Från 1916 och framåt planerades på denna plats en stor badanläggning med hotell och restaurang, men bara ett provisorium kom till 1922. Anläggningen skulle rivas 1946 och då övertog Fredhälls Badklubb driften och räddade provisoriet.[2]

Den 1 juli 2009 återinvigdes ett upprustat "Fredhällsbadet" som hör nu till ett av Stockholms officiella strandbad. Under sommarmånaderna är badet öppet för allmänheten, resten av året är det reserverat för föreningens medlemmar, för närvarande cirka 950 personer.

Det är gångavstånd till Kristinebergs tunnelbanestation från badet.

Bilder[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Uppgift enligt www.stockholm.se[död länk]
  2. ^ Lars Nygren i Sveriges Radio 2009-07-01
  • Information från Fredhälls Badklubb

Litteratur[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]