Ängbybadet

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Ängbybadets östra del, juni 2008.

Ängbybadet uttal är en offentlig badplats med sandstrand vid Mälaren på gränsen mellan Nockebyhov och Södra Ängby (Bromma, Stockholm).

Historia[redigera | redigera wikitext]

Badet anlades på ett strandområde som tidigare hörde till Gubbkärrets gård. År 1938 upprättades en första stadsplan för området som avsattes för idrotts- och fritidsändamål. Att Ängbybadet förverkligades berodde mycket på Stora Ängby Trädgårdsstadsförening och Bromma Byggmästareförening. Båda förmådde Stockholms stad att släppa till medel så att badanläggningen med omklädnadshytter, bryggor, hopptorn och anlagda sandstränder kunde byggas. Vid midsommartid 1936 invigdes den västra delen av badet. Det var ett viktigt försäljningsargument när det gällde att få familjer att flytta till Södra Ängby. Senare tillkom badets östra del som även kallas barnbadet.[1] Badets vatten klassas som EU-bad och hade 2018 tre stjärnor motsvarande högsta badvattenkvalitet "utmärkt".

Ängbybadet[redigera | redigera wikitext]

Ängbybadet ligger cirka 800 meter från Ängbyplans tunnelbanestation och ligger nära Judarskogen. Intill badet finns en vattenrutschbana. Badet består av en västlig och en ostlig del, tidigare kallade "gamla" respektive "nya badet". Västbadet har tre bryggor samt en handikapptoalett, badet är även tillgänglighetsanpassat. Hopptornet existerar inte längre. Det finns omklädningsmöjlighet på plats och badet är anpassat till barnfamiljer. Parkering ligger intill campingområdet. Till badet hör en serveringen "Dao Beach", som har öppet under sommarsäsongen.

Ängby Camping[redigera | redigera wikitext]

I anslutning till badet ligger Ängby Camping som anlades redan på 1940-talet. Campingplatsen är öppet året om och erbjuder utöver ett tältområde även övernattningsstugor och uppställningsplatser för husvagnar och husbilar. I receptionen finns kiosk, café och livs. Bland övriga attraktioner märks en vattenrutschbana och en bangolfanläggning.[2]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Denna flygbild visar att endast den västra delen var utbyggd 1938.
  2. ^ Ängby Camping.

Tryckta källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]