Fredhäll

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Fredhäll
Fredhäll, vy från Stora Essingen
Fredhäll, vy från Stora Essingen
Kommun Stockholm
Kommunområde Innerstaden
Stadsdelsområde Kungsholmen
Församling Västermalms församling
Bildad 1938
Antal invånare 5140 (2011)
Landareal 38 hektar
Smeknamn Freddan, Beverly Hills
Postort Stockholm
Postnummer 112 XX
Stockholm län vapen b ram.svg Portal:Stockholm

Fredhäll är en stadsdel i Kungsholmens stadsdelsområde i Stockholms innerstad. Den ligger på ön Kungsholmens sydvästra del och är bland annat känt för sina badklippor. Där finns även ett friluftsbad för vinterbadande. Det gränsar i öster mot Marieberg och i norr mot Kristineberg. Fredhäll begränsas av vattenområdet Essingefjärden i syd.

Området bebyggdes i början på 1930-talet och är i funkisstil. Mottot då man byggde var "stad i park". I Fredhällsparken finns bl.a en plaskdamm som sedan 1930-talet varit en populär badplats för de mindre barnen.

Gatorna i Fredhäll är uppkallade efter svenska författare såsom Johan Runius, Fröding, Stagnelius, Orvar Odd, Viktor Rydberg, Atterbom, Snoilsky, Ernst Ahlgren, m.fl.


Se även[redigera | redigera wikitext]

Litteratur[redigera | redigera wikitext]

  • Lalic, Anna; Trehörning Pär. Tänk - en lägenhet i Fredhäll med sopnedkast och badrum: HSB Brf Fredhäll 1931-2001. Stockholm: HSB Bostadsrättsfören. Fredhäll. Libris 8409366 
  • Nygren, Lars (2001). Badet i Fredhäll: en historik (1. uppl.). Stockholm: Hjalmarson & Högberg. Libris 7777857. ISBN 91-89080-71-8 (inb.) 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]