Frys

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Frysskåp.

Frys, frysskåp och frysbox, är en teknisk apparat som används för att frysa livsmedel och andra varor till temperaturer under 0 grader Celsius. Ett frysskåp ser utvändigt oftast ut som ett kylskåp och ställs ofta bredvid ett sådant, såvida de inte är sammanbyggda med frysskåpet i regel nedanför. Frysboxen har lucka på ovansidan och ställs ofta inte i köket, utan i ett förråd eller källare. Luftens naturliga fuktighet utfälls i form av frost inuti frysen, främst på köldmediekanalerna. Tjocka lager frost ökar elförbrukningen, och blir det alltför mycket frost på kylelementet kan frysen få svårt att hålla temperaturen tillräckligt låg. Frysar måste därför avfrostas regelbundet, vilket på en del apparater kan göras automatiskt. Smältvattnet leds då till en vattenbehållare intill kompressorn. Kompressorn blir varm under drift, och dess värme förångar smältvattnet som återgår till den luft fukten kom från.

Frysarna kom för hemmabruk under 1950-talet och 1956 presenterade Electrolux sin första frysbox, City Box. Namnet Frysbox förekommer i svenska media från 1948.[1]

Moderna frysar använder en värmepump för att transportera ut värmen från skåpet. Även före värmepumpen har det funnits lösningar för att kyla matvaror. Genom att förvara is i en jordkällare kunde man hålla en stabilt låg temperatur där man förvarade matvaror. Även utan is håller sig i svenskt klimat temperaturen i en välbyggd jordkällare omkring +13 °C året runt.

En enklare form av jordkällare utgörs av en stuka för frostfri vinterförvaring av köldkänsliga matvaror, t.ex. potatis och andra rotsaker.

För långtidsförvaring (djupfrysning) av mat rekommenderas minst -18 °C i frysen, gärna kallare. Alltför kallt ger dock tydligt utslag på energiförbrukningen och gör inte att matvarorna håller sig påtagligt längre. Kylan dödar inte skadliga mikrober, bara passiverar dem. Trots förvarade i frys på bästa sätt, får känsliga varor så småningom försämrad smak, och blir till sist efter mycket lång tid otjänliga för förtäring.

Frysskåp och frysboxar räknas som en vitvara.

Exempel på varumärken[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Från Rondell till Gräddfil: nya ord i svenskan från 40-tal till 80-tal (2. uppl.). Solna: Svenska språknämnden & Esselte studium. 1989. Libris länk. ISBN 91-24-35516-X , s. 94