Gabons herrlandslag i fotboll

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Gabons herrlandslag i fotboll
Gabon FIFA-landskod
GAB
FotbollsförbundFédération Gabonaise de Football
FIFA-rankning83 (28 november 2019)[1]
Flest landskamperFrançois Amégasse
Lagfärger
Lagfärger
Lagfärger
Lagfärger
Lagfärger
Hemmaställ
Lagfärger
Lagfärger
Lagfärger
Lagfärger
Lagfärger
Bortaställ
Världsmästerskap
 Spelade mästerskap0
  Guld0
  Silver0
  Brons0
Olympiska spelen
 Spelade turneringar0
  Guld0
  Silver0
  Brons0
Afrikanska mästerskap
 Spelade turneringar5
  Guld0
  Silver0
  Brons0

Gabons herrlandslag i fotboll representerar Gabon i fotboll för herrar. Första landskampen spelades mot Övre Volta (senare Burkina Faso) i Madagaskar den 13 april 1960, där man förlorade med 4-5. Gabon har aldrig nått VM i fotboll.

Afrikanska mästerskapet[redigera | redigera wikitext]

1994[redigera | redigera wikitext]

1994 gjorde Gabon ett imponerande kval genom att sluta 1:a i sin grupp med 4 vinster och 2 oavgjorda och ingen förlust. Man slog Benin och Niger i båda möten och spelade två oavgjorda mot Kamerun. I Gabons första match i turneringen mötte man Nigeria som kunde vinna med hela 3-0, men Gabon hade fortfarande chans att gå vidare till kvartsfinal. I andra matchen blev det storförlust mot Egypten med 4-0. Gruppen bestod av Nigeria (vinnarna i turneringen) och Egypten och Gabornarna själva. Man kom även sist i turneringen.

2000[redigera | redigera wikitext]

Till Afrikanska mästerskapet 2000 kvalade man in. Gabon kom tvåa i kvalgruppen men gick vidare som en av de bästa grupptvåorna. Öppningsmatchen gick inte alls bra för man förlorade med 3-1 mot Sydafrika respektive Algeriet, men Gabonerna ordnade 1 poäng mot grupptrean Zaire. 0-0 och Gabon blev återigen sist.

2010[redigera | redigera wikitext]

2010 kvalade Gabon ännu en gång till det afrikanska mästerskapet. De placerades i grupp D med Kamerun, Tunisien och Zambia. Första matchen tog man emot Kamerun. Daniel Cousin var Gabons hjälte i matchen och hans mål som innebar 1-0 räckte till en seger. I andra matchen fick man 0-0 mot Tunisien. Nu hade man en perfekt chans att ta sig till kvarstfinalen för första gången i historien inför matchen mot Zambia. Zambia ledde med 1-0 efter 30 minuter och i den andra matchen stod det 1-0 till Tunisien mot Kamerun, vilket inte räckte. Men i den 47:e minuten gjorde Kamerun 1-1 och det räckte till avancemang. Gabon förlorade slutligen med 1-2 mot Zambia och Kamerun och Tunisien kryssade. Gabon tog 4 poäng denna turnering men det räckte ändå inte till mer än en tredjeplats i gruppen.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”FIFA/Coca-Cola World Ranking”. Fifa. http://www.fifa.com/fifa-world-ranking/ranking-table/men/index.html. Läst 24 november 2016. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]