Ugandas herrlandslag i fotboll

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Ugandas herrlandslag i fotboll
Flag of Uganda.svg
Fotbollsförbund Federation of Uganda Football Associations
FIFA-rankning 73 (24 november 2016)[1]
Lagfärger
Kit body whitesides.png
Lagfärger
Lagfärger
Lagfärger
Lagfärger
Hemmaställ
Lagfärger
Lagfärger
Lagfärger
Lagfärger
Lagfärger
Bortaställ
Världsmästerskap
 Spelade mästerskap 0
  Guld 0
  Silver 0
  Brons 0
Olympiska spelen
0
  Guld 0
  Silver 0
  Brons 0
Afrikanska mästerskap
 Spelade turneringar 5
  Guld 0
  Silver 1
  Brons 0

Ugandas herrlandslag i fotboll representerar Uganda i fotboll för herrar, och spelade sin första match den 1 maj 1926, vilket resulterade med 1-1 borta mot Kenya i Gossage Cup.

African Nations Cup[redigera | redigera wikitext]

1962[redigera | redigera wikitext]

Uganda gjorde en bra insats i cupen. I första playoffen fick de 1-0 borta och 0-1 hemma mot Kenya. De gick vidare tack vare första bortamålet. Både Kenya och Uganda gjorde ett mål, men Uganda gjorde först bortamål. Man behövde inte köra playoffen för att de regerande afrikanska mästarna Sudan lämnade walk-over. I semifinalen (4 lag deltog bara) förlorade de med 1-2 mot Egypten. Bronsmatchen förlorade de med 0-3 mot Tunisien.

1968[redigera | redigera wikitext]

Man hamnade i grupp 4. Motståndaren var enkel: Kenya. Man slog Kenya hemma (2-1) och fick oavgjort borta (3-3) och gick in i cupen. Man mötte Stor-Etiopien som bestod av spelare från Eritrea och Etiopien i första matchen. Det gick bra när Uganda tog ledningen i första halvlek. I andra halvlek kunde Stor-Etiopien göra 2 mål som gav förlust till Uganda. I nästa match blev man stulen på skorna - storförlust mot Algeriet med hela 0-4. Lalmas (Algeriet) sänkte Uganda med ett hattrick. Man var redan utslagen. Man förlorade mot Elfenbenskusten med 1-2.

1974[redigera | redigera wikitext]

Man hade problem att kvala in. Man var tvungna att börja möta Somalia i playoff för att gå vidare till nästa. Det började illa. I mogadishu vann Somalia med 0-2. Man spelade bort de på returen i Kampala med 5-0. Man gick vidare. I nästa playoff slog man Kenya i båda möten. 1-0 hemma och 2-1 borta. Man mötte Algeriet i sista matchen för den sista biljetten till cupen. Man slog Algeriet hemma med 2-1. Returen i Alger blev 1-1. Man var klara för cupen. I första matchen mötte man Egypten. I 6:e minuten gjorde Egypten 1-0. I 28:e minuten kvitterade Uganda. Egypten kunde göra seger målet i andra halvlek. I nästa match fick man va glad över 2-2 mot Elfenbenskusten. I nästa match 0-1-förlust mot Zambia. Uganda gjorde ett nytt försök men lyckades inte vinna. Uganda tog nu 1 poäng men det räckte inte till mer än en tredjeplats före Elfenbenskusten på målskillnad.

1976[redigera | redigera wikitext]

Man var tillbaks. Man slog Mauritius med hela 4-0 hemma. Returen blev rena 1-1. Man förlorade först mot Zambia med 1-2 i nästa omgång. Man körde över Zambia i returen genom att vinna med 3-0. Första matchen gick inte så bra genom att förlora med 0-2. I nästa match mot Egypten gick det något bra. Uganda tog ledningen efter 21 minuter. Egypten kunde göra 2 mål till och vann. Man förlorade mot Guinea med 1-2. Man blev sist i turneringen.

1978[redigera | redigera wikitext]

1978 kom Uganda i ett playoff. Tanzania lämnade walk-over till Uganda så man gick vidare till den andra omgången. Man mötte Etiopien. 0-0 hemma. Man säkrade en plats via 2-1 borta. I turneringen kom vändningen för Uganda och sviten bröts äntligen efter 11 matcher. Man slog Kongo-Brazzaville med hela 3-1. Anmärkningsvärt var att Uganda förlorade nästa match mot Tunisien med hela 1-3. Man dubblade sin vinst och slog Marocko med hela 3-0. Man slog ut Nigeria med 2-1 i semifinalen. I finalen förlust mot Ghana med 0-2. Trots förlusten så är det Ugandas bästa insats i african nations cup. Efter 1978 har det gått trögare för Uganda och Uganda kvalar inte in längre till cupen.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]


  1. ^ ”FIFA/Coca-Cola World Ranking”. Fifa. http://www.fifa.com/fifa-world-ranking/ranking-table/men/index.html. Läst 24 november 2016.