Ugandas herrlandslag i fotboll

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Ugandas herrlandslag i fotboll
Flag of Uganda.svg
Fotbollsförbund Federation of Uganda Football Associations
FIFA-rankning 73 (24 november 2016)[1]
Lagfärger
Kit body whitesides.png
Lagfärger
Lagfärger
Lagfärger
Lagfärger
Hemmaställ
Lagfärger
Lagfärger
Lagfärger
Lagfärger
Lagfärger
Bortaställ
Världsmästerskap
 Spelade mästerskap 0
  Guld 0
  Silver 0
  Brons 0
Olympiska spelen
0
  Guld 0
  Silver 0
  Brons 0
Afrikanska mästerskap
 Spelade turneringar 5
  Guld 0
  Silver 1
  Brons 0

Ugandas herrlandslag i fotboll representerar Uganda i fotboll för herrar, och de spelade sin första match den 1 maj 1926, vilket resulterade i 1-1 borta mot Kenya i Gossage Cup.

African Nations Cup[redigera | redigera wikitext]

1962[redigera | redigera wikitext]

Uganda gjorde en stark insats i cupen. I den första playoffen blev resultaten 1-0 borta och 0-1 hemma mot Kenya. Både Kenya och Uganda gjorde ett mål, men Uganda gjorde först bortamål. Man behövde inte köra playoffen för att de regerande afrikanska mästarna Sudan lämnade walk-over. I semifinalen (4 lag deltog bara) förlorade de med 1-2 mot Egypten. Bronsmatchen förlorade de med 0-3 mot Tunisien.

1968[redigera | redigera wikitext]

Man hamnade i grupp 4. Motståndaren var enkel: Kenya. Man slog Kenya hemma (2-1) och fick oavgjort borta (3-3) och gick in i cupen. Man mötte Stor-Etiopien som bestod av spelare från Eritrea och Etiopien i första matchen. Det gick bra när Uganda tog ledningen i första halvlek. I andra halvlek kunde Stor-Etiopien göra 2 mål som gav förlust till Uganda. I nästa match blev man stulen på skorna - storförlust mot Algeriet med hela 0-4. Lalmas (Algeriet) sänkte Uganda med ett hattrick. Man var redan utslagen. Man förlorade mot Elfenbenskusten med 1-2.

1974[redigera | redigera wikitext]

Man hade problem att kvala in. Man var tvungna att börja möta Somalia i playoff för att gå vidare till nästa. Det började illa. I mogadishu vann Somalia med 0-2. Man spelade bort de på returen i Kampala med 5-0. Man gick vidare. I nästa playoff slog man Kenya i båda möten. 1-0 hemma och 2-1 borta. Man mötte Algeriet i sista matchen för den sista biljetten till cupen. Man slog Algeriet hemma med 2-1. Returen i Alger blev 1-1. Man var klara för cupen. I första matchen mötte man Egypten. I 6:e minuten gjorde Egypten 1-0. I 28:e minuten kvitterade Uganda. Egypten kunde göra seger målet i andra halvlek. I nästa match fick man va glad över 2-2 mot Elfenbenskusten. I nästa match 0-1-förlust mot Zambia. Uganda gjorde ett nytt försök men lyckades inte vinna. Uganda tog nu 1 poäng men det räckte inte till mer än en tredjeplats före Elfenbenskusten på målskillnad.

1976[redigera | redigera wikitext]

Man var tillbaks. Man slog Mauritius med hela 4-0 hemma. Returen blev rena 1-1. Man förlorade först mot Zambia med 1-2 i nästa omgång. Man körde över Zambia i returen genom att vinna med 3-0. Första matchen gick inte så bra genom att förlora med 0-2. I nästa match mot Egypten gick det något bra. Uganda tog ledningen efter 21 minuter. Egypten kunde göra 2 mål till och vann. Man förlorade mot Guinea med 1-2. Man blev sist i turneringen.

1978[redigera | redigera wikitext]

1978 kom Uganda i ett playoff. Tanzania lämnade walk-over till Uganda så man gick vidare till den andra omgången. Man mötte Etiopien. 0-0 hemma. Man säkrade en plats via 2-1 borta. I turneringen kom vändningen för Uganda och sviten bröts äntligen efter 11 matcher. Man slog Kongo-Brazzaville med hela 3-1. Anmärkningsvärt var att Uganda förlorade nästa match mot Tunisien med hela 1-3. Man dubblade sin vinst och slog Marocko med hela 3-0. Man slog ut Nigeria med 2-1 i semifinalen. I finalen förlust mot Ghana med 0-2. Trots förlusten så är det Ugandas bästa insats i african nations cup. Efter 1978 har det gått trögare för Uganda och Uganda kvalar inte in längre till cupen.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”FIFA/Coca-Cola World Ranking”. Fifa. http://www.fifa.com/fifa-world-ranking/ranking-table/men/index.html. Läst 24 november 2016. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]