Gamar

Från Wikipedia
Gåsgam
Gåsgam
Afrikansk Kappgam (Necrosyrtes monachus), Kruger nationalpark
Uppslagsordet ”gam” leder hit. För andra betydelser, se gam (olika betydelser).

Gamar är en benämning som används för två distinkta grupper av rovfåglar vars systematik är under diskussion. Gemensamt för gamar är att de olika arterna i stor utsträckning livnär sig som asätare. De flesta gamar återfinns i öknar och på savanner.

Systematik[redigera | redigera wikitext]

Gamar utgörs av grupperna Nya världens gamar, eller kondorer, som formar familjen Cathartidae och Gamla världens gamar som utgör underfamiljen Aegypiinae inom familjen hökar (Accipitridae). Nya världens gamar kallas ofta för kondorer och deras släktskap med gamla världens gamar har länge varit omdiskuterad. Studier har visat att deras morfologiska likheter är resultatet av konvergent evolution. Enligt Sibley-Ahlquists taxonomi förs båda dessa grupper till den utökade ordningen Ciconiiformes men sentida studier (Ericson et al., 2006 och Hackett, S. J. et al., 2008) indikerar att dessa båda grupper faktiskt tillhör samma utvecklingslinje tillsammans med bland annat ugglorna, musfåglarna, trogonerna, hackspettarna, blåkråkorna etc.[1][2][3]

Utbredning och biotop[redigera | redigera wikitext]

Kondorer återfinns i Amerika och gamla världens gamar återfinns i Europa, Asien och Afrika. De flesta gamar återfinns i ökenområden och på savanner.

Fysionomi[redigera | redigera wikitext]

Alla gamar är stora rovfåglar med mycket stor vingyta och god syn. Gamar har begåvats med en proportionellt mycket stor mjälte, som är ett av de inre organ som producerar ämnen för att motverka infektioner. Utöver detta har de också ett mycket gott immunförsvar.

Ekologi[redigera | redigera wikitext]

Gamar är det enda ryggradsdjur som klarar av att uteslutande livnära sig av as.[4] Däremot föredrar de nydöda kadaver framför as som befinner sig i framskriden förruttnelse. I konkurrensen om kadavren har gamarna lite att sätta emot markbundna rovdjur. Därför patrullerar gamar stora områden på stela vingar, med mycket låg energiförbrukning, i jakt på föda.

Gamar och människan[redigera | redigera wikitext]

Status och hot[redigera | redigera wikitext]

Eftersom gamar är mycket specialiserade så är de också sårbara för förändringar. Den drastiska minskningen av de större gräsätarna samt att döda djur inte får ligga kvar har medfört att många gampopulationer är hotade. Detta gäller exempelvis kalifornisk kondor, som är starkt hotad.[5]

Dessutom är ett vanligt inflammationshämmande läkemedel – diklofenak – ett dödligt gift för gamar generellt.[6] Dess användning som veterinärmedicin i södra och sydöstra Asien anses ha medverkat till cirka 40 miljoner gamars död, i samband med att de ätit av kadaver från tamboskap som behandlats med diklofenak. Numera har medlet förbjudits som veterinärmedicin i området, men det har däremot gjorts lagligt inom EU. Allmänna farhågor finns för vad detta kommer att innebära för Europas gamar.[7][8]

I kulturen[redigera | redigera wikitext]

Gam som egyptisk hieroglyf.

Hieroglyfen som tecknas som en gam användes i det fornegyptiska alfabetet för vokalen a.[9]

Gamar har inom kulturen ofta beskrivits i negativa ordalag som obehagliga djur, både på grund av sitt "skabbiga" utseende, men kanske främst för att de är asätare. De förekommer i en mängd berättelser, inte minst inom populärkulturen, exempelvis i westernfilmer. Ordet "gam" har även fått betydelsen "girig" eller "tjuvaktig" och i vissa kretsar kallas personer som är spelberoende för "gamar". Därav har Beckfilmen Gamen fått sitt namn.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Ericson, P.G.P. et al. (2006) Diversification of Neoaves:integration of molecular sequence data and fosils., Biology Letters, nr.2, sid:543-547, doi:10.1098/rsbl.2006.0523.
  2. ^ Hackett, S. J. et al. (2008) A Phylogenmic Study of Birds Reveals Their Evolutionary History, Science 320, 1763
  3. ^ Ericson P.G.P. et al. (2008) Current perspectives on the evolution of birds (pdf) Arkiverad 20 maj 2011 hämtat från the Wayback Machine., Contributions to Zoology, 77 (2) 109-116
  4. ^ Staffan Ulfstrand, Gamar: örnar med tålig mage, Vår Fågelvärld, #8, 2006.
  5. ^ Terry Jennings (2010) Fåglar. ISBN 978-91-7166-220-0
  6. ^ "The problem of diclofenac". Arkiverad 14 juli 2014 hämtat från the Wayback Machine. Rspg.org.uk, 2012-03-30. Läst 7 juli 2014. (engelska)
  7. ^ Dr. Adrian Lombard/International Association for Falconry and Conservation of Birds of Prey (2014-03-08): Facebook-meddelande. Facebook.com. Läst 7 juli 2014. (engelska)
  8. ^ Welz, Adam (2014-03-11): "Bird-killing vet drug alarms European conservationists". Theguardian.com. Läst 7 juli 2014. (engelska)
  9. ^ Schumann-Antelme, and Rossini, 1998. Illustrated Hieroglyphics Handbook, uniliteral: U1, sid:18-19.