Gåsgam

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Gåsgam
Status i världen: Livskraftig (lc)[1]
Bjeloglavi sup Gyps fulvus.jpg
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Ryggsträngsdjur
Chordata
Understam Ryggradsdjur
Vertebrata
Klass Fåglar
Aves
Ordning Hökfåglar
Accipitriformes
Familj Hökartade rovfåglar
Accipitridae
Underfamilj Gamla världens gamar
Aegypiinae
Släkte Gyps
Art Gåsgam
G. fulvus
Vetenskapligt namn
§ Gyps fulvus
Auktor Habliz, 1783
Utbredning
Gåsgamens utbredning i grönt.
Gåsgamens utbredning i grönt.
Hitta fler artiklar om fåglar med

Gåsgam (Gyps fulvus) är en hökartad rovfågel i underfamiljen gamla världens gamar. Den häckar i Sydeuropa, Afrika och Asien och är vanligtvis ganska stationär.

Gamen blir 93-110 centimeter lång, har ett vingspann på 230-265 centimeter och väger 6-13 kilogram. Honan är i genomsnitt större än hanen. Den kläcks naken och är utseendemässigt en typisk representant för gamla världens gamar, med ett vitt huvud, ljus halsboa, mycket breda och långa vingar, med långa handpennor, och kort stjärt. Kroppen och vingtäckarna är sandfärgade och kontrasterar mot de mörka vingpennorna.

Liksom andra gamar är den en asätare som huvudsakligen lever av kadaver som den främst finner genom att glidflyga över öppna områden, ofta i flock. Den ger ifrån sig grymtningar när den tar nattkvist och när de samlas vid ett byte. Gåsgamen häckar på klipphyllor och den lägger ett ägg. Den kan häcka i kolonier som ibland omfattar flera hundra par.

Arten har observerats ett fåtal gånger i Sverige. Första observerades 1986 i Skåne, andra år 2000 i Södermanland och tredje 2012 i Göteborg. I juli 2013 observerades först en individ i Västervik. Senare observerades en i Skåne och en flygande över Öland. Hur många individer det rör sig om är ännu oklart.[2]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia
  1. ^ BirdLife International 2004. Gyps fulvus. I: IUCN 2006. 2006 IUCN Red List of Threatened Species. <www.iucnredlist.org>. Läst 31 maj 2007.
  2. ^ Natursidan.se (2013-07-19) senaste-nytt-fran-skane-om-gasgamen, <natursidan.se>läst 2013-07-22

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]