Gasol

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Gasolflaskor

Gasol är ett svenskt handelsnamn för ett gasformigt bränsle som består av lätta kolväten som propan och butan. Gasen kallas i Finland flytgas. Den internationella benämningen är LPG (Liquefied Petroleum Gas) och inom godsvärlden så heter den kolvätegasblandning, kondenserad n.o.s. Gasol används i stora mängder inom raffinaderiindustrin samt petrokemin som råvara, i tillägg används i Sverige ca 400.000 ton gasol som energi inom i första hand industrin. Gasol levereras i huvudsak med järnvägstankvagnar eller tankbil, men även i flaskor i flytande form.

Gasol tillverkas i första hand vid gasterminaler för framställning av naturgas, produktion från petroleum sker också. Huvudsakligen används gasol för energiändamål i industrin på grund av sin effektivitet och enkelhet i hanteringen. Gasol används också i situationer där det inte finns tillgång till elektriska nät, till exempel i husvagnar, i glest befolkade områden och inom militären. I industrin används gasol som bränsle för värmnings- och värmebehandlingsprocesser och som bränsle till inomhusgående truckar.

Under namnet motorgas används gasol som fordonsbränsle. Ska inte förväxlas med fordonsgas.

Normalt blandningsförhållande för normallåga med syre är 1 del gasol och 4 delar syre.[1]

Egenskaper[redigera | redigera wikitext]

Gasol är färglös och tyngre än luft. Den har narkotisk verkan och klassificeras därför som nervgift. Gasen orsakar syrebrist i hjärnan som ofta leder till medvetslöshet och i svåra fall till döden. Inandningen kan också leda till hjärtrytmrubbningar eller skador i hjärnan eller i nervsystemet.[2]

  • Flamtemperatur: 2800 grader Celsius
  • Värmeinnehåll: 46.1 MJ/kg (12,8 kWh/kg)

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Handbok för maskinskärning. Sundbyberg: AGA gas AB. 1997. Libris 2379364 
  2. ^ Tödliches Feuerzeuggas (tyska), Stern, 31 januari 2007, läst 2014-11-27

Se även[redigera | redigera wikitext]