Gigliola Cinquetti

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Gigliola Cinquetti är en sångerska, TV-personlighet och journalist född i Verona, Italien, 20 december 1947.

Gigliola 1966

Hon har tävlat i San Remo-festivalen tolv gånger, första gången var 1963 med Non ho l'età (per amarti) (se nedan) och senaste gången var 1995 med "Giovane vecchio cuore". Bland andra framgångsrika låtar kan nämnas "La Pioggia" och "Alle porte del sole". På senare år är hon i huvudsak verksam som professionell journalist och programledare i TV (RAI). Hon är bosatt i Rom, är gift och har två söner.

Eurovision Song Contest[redigera | redigera wikitext]

Hon är främst känd för att hon som sextonåring vann Eurovision Song Contest 1964 med låten Non ho l'età (per amarti) (ungefärlig översättning: Jag är inte gammal nog (att älska dig)). Låten blev sedan en av de första låtarna med annat språk än engelska att nå Storbritanniens topp-40-lista där den toppade på plats 17.[1] I Sverige blev den också mycket populär och låg 15 veckor på Kvällstoppen med en åttondeplats som högsta placering.[2]

Cinquetti tävlade i samma tävling igen 1974 med (sv: Ja) och kom tvåa efter Abba och deras Waterloo. Låten blev även den en hit i Storbritannien och Cinquetti spelade även in en med engelsk text och titeln Go. I Italien censurerades låten och tävlingen av TV (RAI) i flera veckor då man var rädd att den kunde påverka en folkomröstning om skilsmässor (i texten upprepas ordet "sì", dvs "ja").

Hon var, tillsammans med Toto Cutugno, värd för Eurovision Song Contest 1991 i Rom, vilken vanns av Carola och Fångad av en stormvind.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ https://www.officialcharts.com/artist/11093/gigliola-cinquetti/
  2. ^ Hallberg, Eric (1993). Kvällstoppen i P3 (1:a uppl.). ISBN 91-630-2140-4