Giulia Farnese

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Giulia Farnese av Luca Longhi.

Giulia Farnese, född 1474 i Capodimonte i provinsen Viterbo, död 23 mars 1524 i Rom, kallad La Bella, av adlig börd och mätress till påven Alexander VI. Hon var syster till den senare påven Paulus III, vars kyrkliga karriär inleddes med hennes stöd. Giulia Farnese var också guvernör i Carbognano 1506–1522.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Hon var dotter till den romerska adelsmannen Pier Luigi Farnese , Signore di Montalto (1435–1487) och Giovanna Caetani. Hon var gift ett par gånger. 10 november 1483 gifte hon sig, 9 år gammal, med Puccio Pucci. Från hennes andra äktenskap (1489 – 15 februari 1495) med greve Giuliano dell’Anguillara och Stabiae kommer dottern Isabella (Elisabeth) della Anguillara, som senare gifte sig med Galeazzo Farnese och fick med honom döttrarna Violante Farnese och Giulia Farnese.[1][2] Giulia Farnese makes styvmor, Adriana de Mila, var syssling till påve Alexander VI. Förhållandet med påven inleddes med stöd av hennes make och svärmor, och 1493 flyttade Giulia Farnese in med Adriana de Mila och Lucrezia Borgia i ett palats bredvid Vatikanen, där påven besökte henne.

Förhållandet var allmänt känt, och Farnese kallades för påvens hora och Kristi brud. Hon fick påven att utnämna brodern Alessandro till kardinal, och han blev kallad kjolkardinalen. Det är inte känt om något av de barn hon födde var påvens eller hennes makes: själv pekade hon ut dottern Laura som påvens. Under en resa 1494 tillfångatogs hon av en fransk general, som begärde och fick en lösensumma för henne av påven.

Förhållandet med påven avslutades av påven 1499–1500, och hon blev strax därpå änka. Farnese hade en lång rad förhållanden efter detta och gifte sedan om sig med adelsmannen Giovanni Capece av Bozzuto. Giulia Farnese var guvernör i Carbognano 1506–1522, och en populär politiker.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från italienskspråkiga Wikipedia, tidigare version.

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ V. Arrighi: FARNESE, Girolama Dizionario Biografico degli Italiani (www.treccani.it, 10/2011)
  2. ^ Denna dotterdotter med samma namn var gift med Vicino Orsini. Han tillägnade hustrun efter hennes död 1564 den omfattande manieristiska slottsträdgården Sacro Bosco.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]