Glasbjörk

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Glasbjörk
Betula pubescens ssp glutinosa bluete.jpeg
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeVäxter
Plantae
DivisionFröväxter
Spermatophyta
UnderdivisionGömfröväxter
Angiospermae
KlassTrikolpater
Eudicotyledonae
OrdningBokordningen
Fagales
FamiljBjörkväxter
Betulaceae
SläkteBjörksläktet
Betula
ArtGlasbjörk
B. pubescens
Vetenskapligt namn
§ Betula pubescens
AuktorJ F Ehrhart
Hitta fler artiklar om växter med

Glasbjörk (Betula pubescens) är en art av björk som kan bli upp till 25 meter hög. Den växer i Europa, Kaukasus och Sibirien. Glasbjörken har en smal, oval krona samt tunn och ofta glansig bark.[1] Glasbjörken är en av tre björkarter som växer i Sverige. De två andra är vårtbjörk och dvärgbjörk.[2]

Utbredning[redigera | redigera wikitext]

Glasbjörken är vanlig i hela norra Europa, norra Asien och även Grönland. De subarktiska populationerna består av små, förvridna träd. Den utmärker sig bland annat genom att vara det enda träd som växer på Grönland[källa behövs], där de högsta individerna är 6 meter höga.

Fjällbjörk (Betula pubescens tortuosa) är en variant av glasbjörken som utvecklats i fjällmiljön, utan att anses som egen art.

Växtsätt[redigera | redigera wikitext]

Glasbjörken kan skiljas från den närbesläktade vårtbjörken (Betula pendula) genom att den har släta hårbeklädda skott (vårtbjörken har hårlösa skott med vårtor) och genom att dess bark (näver) är vitare och slätare. Det finns också skillnader i kromosomstruktur. Glasbjörken har fyrfaldig kromosom-uppsättning, 2n = 56 (att jämföra med vårtbjörkens normala dubbla kromosomuppsättning, 2n = 28).

Glasbjörk är vanligare på våt, svagt dränerad, mark som till exempel lerjordar och vid torvmossar, medan vårtbjörken trivs bättre på torr, sandig jord.

Den blir oftast mindre än 20 meter hög och dess kvistar hänger inte och dinglar från grenarna fullt så mycket som vårtbjörkens. Den blir sällan så gammal som 100 år.

Medan vårtbjörken är den enda björken som utsätts för masurbildningar, är glasbjörken den enda björken som utsätts för det svampangrepp som leder till så kallade häxkvastar. De ser ut som hängande fågelbon, men är i själva verket kvistar som växer ohejdat och oregelbundet till en boll.

Lämplig ståndort för glasbjörken är fuktiga eller blöta lokaler, lingontyp eller bättre liksom sura markförhållanden. Den trivs på växtplatser där syretillgången är begränsad såsom våtmarker, torvmarker, mossar och styvare lera. Den har där en högre tillväxt än vårtbjörk. Glasbjörken är ett utpräglat ljusträd, relativt frosttålig, men frostskador kan uppkomma i plantstadiet.

Användning[redigera | redigera wikitext]

Glasbjörk och vårtbjörk har i huvudsak samma användningsområden. Se Björksläktet.

Glasbjörk anses normalt lättare att bearbeta än vårtbjörk och har därför i första hand använts till svarveri- och snideriarbeten inom träslöjd och möbeltillverkning. Glasbjörk är den enda björksort vid sidan av vårtbjörk, som kan få masurknölar (vrilar).

Glasbjörk har ersatt oxel som det vanligaste träslaget vid tillverkning av meterstockar.

Bladen användes förr mot skörbjugg på grund av den höga c-vitaminhalten[1].

Övrigt[redigera | redigera wikitext]

Linné ansåg att glasbjörk och vårtbjörk var en och samma art, som han kallade Betula alba, ett numera förkastat namn.

Om namnet glasbjörk verkligen kommer från att ljudet av att klyva veden liknar glasklirr, kanske mest är en gammal skogsmans betraktelse.[källa behövs]

Synonyma namn: lundbjörk, ängsbjörk; vanlig glasbjörk, kärrbjörk (ssp. pubescens); fjällbjörk (ssp. czerepanovii).

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] ”Glasbjörk”. Nationalencyklopedin. http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/lång/glasbjörk. Läst 27 augusti 2015. 
  2. ^ Öhman, Annsofie. ”Björken”. Sydved. Arkiverad från originalet den 25 september 2015. https://web.archive.org/web/20150925185456/https://www.sydved.se/skogsagarliv/djur-och-natur/vara-trad/bjorken. Läst 27 augusti 2015. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]