Gondolen (restaurang)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Restaurang Gondolen sett från Slussen.

Gondolen är en restaurangSödermalm i Stockholm med utsikt över bland annat Mälaren, Stockholms inlopp, Slussen och Stockholms innerstad. Restaurangen invigdes den 15 oktober 1935 samtidigt med den nya Katarinahissen och KF-huset som ritades av arkitekterna Eskil Sundahl och Olof Thunström. Namnet Gondolen är inspirerat av passagerargondolen under ett luftskepp.

Gondolen ligger på cirka 33 meter över havet under en gångbro mellan Katarinahissens övre station och KF-huset. Sedan 1994 drivs och ägs Eriks Gondolen av Erik Lallerstedt. Restaurangen upptar även översta våningen i angränsande KF-huset.

År 2020 ligger restaurangen öde[1] men kommer att återöppnas 2022 genom ett avtal mellan Gondolens restauratörer och fastighetsbolaget Atrium Ljungberg, som äger KF-huset. Efter nyöppningen kommer Gondolen att driva två restauranger på platsen.

Det har inte förtydligats huruvida Gondolens välbevarade originalinteriörer från 1930-talet kommer att återinsättas efter ombyggnaden, men båda parter har intygat att renoveringen sker utan osämja.

Gondolen har sedan länge haft en kulinarisk profil mot klassisk svensk och nordisk mat.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]