Grå ullapa

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Grå ullapa
Status i världen: Starkt hotad[1]
Brown Woolly Monkey.jpg
Lagothrix cana
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
KlassDäggdjur
Mammalia
OrdningPrimater
Primates
UnderordningHaplorhini
InfraordningBrednäsor
Platyrrhini
FamiljAtelidae
SläkteUllapor
Lagothrix
ArtGrå ullapa
L. cana
Vetenskapligt namn
§ Lagothrix cana
AuktorÉ. Geoffroy, 1812
Utbredning
Lagothrix cana distribution.svg
Hitta fler artiklar om djur med

Grå ullapa (Lagothrix cana) är en art i släktet ullapor bland primaterna. Tidigare räknades bara en art till släktet som kallades "grå ullapa" på svenska och som hade det vetenskapliga namnet Lagothrix lagotricha. Idag är Lagothrix lagotricha en annan art.

Utbredning och habitat[redigera | redigera wikitext]

Utbredningsområdet för grå ullapa sträcker sig över västra Brasilien (söder om Amazonfloden), östra Peru och norra Bolivia. Habitatets utgörs av olika sorters skogar, till exempel regnskogar eller skogar i bergstrakter upp till 2 500 meter över havet.

Kännetecken[redigera | redigera wikitext]

Grå ullapa har en robust kropp, liksom andra arter i samma släkte, och kraftiga extremiteter samt en lång svans. Kroppens längd ligger vid 50 centimeter och därtill kommer svansen som är något längre än övriga kroppen och som används som gripverktyg. Vikten varierar mellan 7 och 9 kilogram. Hannar är lite tyngre än honor. Den täta ulliga pälsen har en grå grundfärg - händer, fötter och ansiktet är mera svartaktiga. Huvudet är runt och öronen små.

Levnadssätt[redigera | redigera wikitext]

Denna primat är aktiv på dagen och vistas i träd, främst i trädkronans övre delar. Den har bra förmåga att klättra men rör sig vanligen långsam. Grå ullapa går antingen på fyra fötter eller går i armgång framåt. Svansen används som femte extremitet. Individerna lever i grupper som har särskilt stora revir (upp till 1 000 hektar). Territorierna överlappar varandra och de är inte särskild aggressiva mot medlemmar av andra grupper.

Födan utgörs främst av frukter men de äter även blad och andra växtdelar eller även smådjur.

Efter dräktigheten som varar i cirka 225 dagar föder honan vanligen ett ungdjur. Ungen dias ungefär ett år.

Hot[redigera | redigera wikitext]

Grå ullapa jagas för köttets skull. Dessutom fångas flera ungdjur för att göra de till sällskapsdjur och mest dödas modern vid detta tillfälle. Ett annat hot är levnadsområdets förstöring genom skogsskövling och gruvdrift. IUCN listar arten som starkt hotad (endangered).

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från tyskspråkiga Wikipedia, 7 februari 2009.
  1. ^ Lagothrix canaIUCN:s rödlista, auktor: Boubli, J.-P., Di Fiore, A., Rylands, A.B. & Wallace, R.B. 2008, besökt 9 maj 2009.