Gravity (film)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Gravity
Gravity
Genre drama
science fiction
thriller
Regissör Alfonso Cuarón
Producent Alfonso Cuarón
David Heyman
Manus Alfonso Cuarón
Jonás Cuarón
Skådespelare Sandra Bullock
George Clooney
Originalmusik Steven Price
Produktionsbolag Esperanto Filmoj
Heyday Films
Distribution Warner Bros.
Premiär
Speltid 90 minuter
Land USA
Storbritannien
Språk engelska
Budget $100 miljoner[1]
Intäkter $716.4 miljoner[1]
IMDb SFDb

Gravity är en amerikansk 3D-rymddramafilm som hade biopremiär i USA den 4 oktober 2013[1] , med Sandra Bullock och George Clooney i huvudrollerna.[2] Regisserad, co-skriven, co-producerad och co-redigerad av Alfonso Cuarón.[3] Filmen handlar om medicinteknikern Ryan Stone och astronauten Matt Kowalski som är på uppdrag i rymden. Deras rymdskyttel förstörs och de hamnar i en svår situation.

Gravity visades först på filmfestivalen i Venedig 2013[4] och hade sedan biopremiär i oktober 2013. Spinoffen Aningaaq, regisserad och skriven av Jonás Cuarón, släpptes för allmänheten i november 2013 på internet och visar en av nyckelscenerna i filmen ur ett annat perspektiv.[5]

Filmen vann sju Oscars vid Oscarsgalan 2014, bland annat för Bästa regi.[6]

Handling[redigera | redigera wikitext]

NASA:s fiktiva rymdfärja Explorer sänds upp till rymdteleskopet Hubble. Tre astronauter är på rymdpromenad för att reparera teleskopet. Ryssarna har detonerat ett antisatellitvapen som har utlöst en svärm av rymdskräp i låg omloppsbana runt jorden. Skräpet slår sönder rymdfärjan och dödar alla ombord, samt en astronaut som är på rymdpromenad. Astronauten dr. Ryan Stone (Sandra Bullock), som också är ute på sin första rymdresa, virvlar runt medan den andra överlevande och snart pensionerade astronauten Matthew "Matt" Kowalski (George Clooney) är utrustad med en jetpack (MMU). Han räddar Stone, men när de ser den skadade rymdfärjan, försöker de komma tillbaka till jorden på ett annat sätt. De kan inte få radiokontakt med någon, så de använder jetpacken till att nå den internationella rymdstationen (ISS). Besättningen har evakuerats, men de har dock lämnat en Sojuzfartyg eftersom fallskärmen har utlösts för tidigt. Jetpacken har inte mer bränsle för att bromsa, men Stone får tag i fallskärmslinorna. Kowalski väljer att koppla bort sig från Stone, för inte att riva med henne. Över radion ger han henne goda råd.

Stones rymddräkt har en för hög koldioxid-nivå, så hon nästan kvävs. Hon kliver in i ISS, och efter att ha återfått medvetandet svävar hon in i Sojuz TMA-14M. Stone är utbildad i nödlandning av en Sojuz-farkost, så hon kopplar av från ISS, men det fastnar i fallskärmslinorna. Hon går på rymdpromenad i en rysk rymddräkt, och släpper fallskärmen. Samtidigt poppar rymdskräpet upp igen och förintar ISS.

När fallskärmen saknas kan Sojuz inte användas för återresan. Stones plan är att nå den kinesiska rymdstationen Tiangong med rymdfarkosten Sojuz, men raketmotorn fungerar inte. Den ende hon kommer i radiokontakt med är den grönländska jägaren Aningaaq (röst av Orto Ignatiussen), som inte förstår ett dugg engelska. I förtvivlan över att vara strandad ensam i rymden väljer hon att minska syrehalten för att begå självmord på ett milt sätt. Plötsligt kryper Kowalski in i Sojuz-rymdfarkosten, och instruerar henne om hur man använder landningskapslens bromsraketer för att nå Tiangong. Hypoxi spelade Stone ett spratt och Kowalski var bara en hallucination. Ändå var det en bra idé och Stone flyger till Tiangong. Med hjälp av en brandsläckare manövrerar hon sig till rymdstationen och stiger ombord. Kineserna på Tiangong har tydligen dödats, medan den anslutna Shenzhou-fartyget fortfarande är användbar. Alla knappar i cockpiten har kinesiska tecken, men de sitter på samma platser som i Sojuz. Därför kan Stone koppla av Shenzhou, och landa på jorden. Landningen sker i Lake Powell i Arizona, och på grund av en eldsvåda är hon tvungen att öppna luckan. Resultatet är att den vattenfyllda kapseln sjunker som en sten och Stone undviker nätt och jämnt drunkning eftersom hon kastar rymddräkten. Sedan tar hon sina första stapplande steg på jorden.

Rollista (i urval)[redigera | redigera wikitext]

 • Sandra Bullock – Dr. Ryan Stone
 • George Clooney – Löjtnant Matthew "Matt" Kowalski
 • Ed Harris (röst) – Mission Control
 • Orto Ignatiussen (röst) – Aningaaq (grönländsk jägare)
 • Phaldut Sharma (röst) – Shariff Dasari (tredje astronauten på rymdpromenad)
 • Amy Warren (röst) – Explorers kapten
 • Basher Savage (röst) – Den internationella rymdstationens ryska kapten

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Produktion[redigera | redigera wikitext]

Under en intervju berättade Alfonso Cuarón att studion Warner Bros. ville klippa filmen och ändra hans vision. Visionen, som fokuserade på en man och en kvinna i en väldigt utsatt situation ute i rymden.[7] Han jobbade med filmen i nästan fem år och skrev manuset med sin son Jonás.[8]

Under 2010 provfilmade Blake Lively och Scarlett Johansson för den kvinnliga huvudrollen.[9] Även Natalie Portman var påtänkt.[10] Men till slut gick rollen till Sandra Bullock. Den manliga huvudrollen skulle egentligen spelats av Robert Downey Jr.. Han lämnade dock projektet och George Clooney fick rollen.[11]

Gravity hade en produktionsbudget på 100 miljoner dollar och filmades digitalt.[12] Landningsscenen filmades i Lake Powell, Arizona.[13]

Musik[redigera | redigera wikitext]

Filmmusiken komponerades av Steven Price.[14]

Gravity: Original Motion Picture Soundtrack
Soundtrack av Steven Price
Utgivning 2013
Inspelat 2012
Genre Filmmusik
Längd 71:44
Skivbolag WaterTower Music
Producent Steven Price
Alfonso Cuarón

Låtlista[redigera | redigera wikitext]

 1. "Above Earth" – 1:50
 2. "Debris" – 4:24
 3. "The Void" – 6:15
 4. "Atlantis" – 3:43
 5. "Don't Let Go" – 11:11
 6. "Airlock" – 1:57
 7. "ISS" – 2:53
 8. "Fire" – 2:57
 9. "Parachute" – 7:40
 10. "In the Blind" – 3:07
 11. "Aurora Borealis" – 1:43
 12. "Aningaaq" – 5:08
 13. "Soyuz" – 1:43
 14. "Tiangong" – 6:28
 15. "Shenzou" – 6:11
 16. "Gravity" – 4:35

Andra låtar som är med:

 • Hank Williams, Jr. - "Angels Are Hard to Find"
 • Juaaka Lyberth - "Sinigit Meerannguaq"
 • Chris Benstead och Robin Baynton - "Destination Anywhere"
 • 922 feat. Gaurav Dayal - "922 Anthem"
 • Charles Scott feat. Chelsea Williams - "Ready"

Vetenskaplig noggrannhet[redigera | redigera wikitext]

Rymdteleskopet Hubble og ISS' banlutningar.

Bra: Ljudeffekterna motsvarar det ljudet som en astronaut i rymden kan höra. Väsande andningsljud och radiokommunikation i rymddräkten, blåsande fläktar och genomträngande larm inne i rymdfarkosterna, men eftersom ljud inte kan fortplantas i vakuum, hörs yttre krockar och explosioner inte alls.

Fel: Rymdteleskopet Hubble har en banlutning på 28,5° och en flyghöjd på nästan 600 km. Den internationella rymdstationen (ISS) har en banlutning på ungefär 51° och en omloppsbana i cirka 400 km höjd. Att resa från Hubble till ISS fordrar extremt mycket energi, som jetpacken inte har, eller extremt mycket tid, som syreförsörjningen inte räcker till. Resan till Tiangong (42°, 360 km) ger samma problem, fast Sojuz' landningsmodul har större resurser.

Rymdskräpet flyger snabbare än en gevärskula, så det mänskliga ögat kan inte uppfatta det. I filmen kan man följa skräpet när det kolliderar med rymdfarkosterna.

När båda astronauterna först bromsats upp av fallskärmslinorna, har Kowalski inget moment kvar för att rycka med Stone.

Astronauten Stone hade varken vattenkylda underkläder eller vuxenblöja under rymddräkten, som de riktiga astronauterna.

Mottagande[redigera | redigera wikitext]

Gravity fick positiva recensioner från flera filmkritiker.

Rotten Tomatoes rapporterade att 97 procent, baserat på 305 recensioner, hade gett filmen en positiv recension och satt ett genomsnittsbetyg på 9 av 10.[15]Metacritic nådde filmen genomsnittsbetyget 96 av 100, baserat på 49 recensioner.[16]

Regissören James Cameron hyllade filmen och sade: "det är det bästa rymdfoto som gjorts, och den bästa rymdfilmen som gjort." Han hyllade även Sandra Bullocks insats.[3] Quentin Tarantino listade den till en av de tio bästa filmerna 2013.[17]

Utmärkelser[redigera | redigera wikitext]

När Oscarsnomineringarna offentliggjordes den 16 januari 2014, blev Gravity tillsammans med American Hustle den film, som fick flest nomineringar (tio stycken).[18]

Pris Resultat Kategori Person(er)
Oscars Nominerad Bästa film Alfonso Cuarón
Vann Bästa regi
Nominerad Bästa kvinnliga huvudroll Sandra Bullock
Vann Bästa filmmusik Steven Price
Bästa ljudredigering Glenn Freemantle
Bästa ljud Skip Lievsay, Niv Adiri, Christopher Benstead och Chris Munro
Nominerad Bästa scenografi Andy Nicholson, Rosie Goodwin och Joanne Woollard
Vann Bästa foto Emmanuel Lubezki
Bästa klippning Alfonso Cuarón och Mark Sanger
Bästa specialeffekter Tim Webber, Chris Lawrence, Dave Shirk och Neil Corbould

Referenser[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ [a b c] ”Gravity (2013) - Box Office Mojo”. Box Office Mojo. http://www.boxofficemojo.com/movies/?id=gravity.htm. Läst 4 oktober 2013. 
 2. ^ Alexander Dunerfors (4 januari 2012). ”I rymden kan alla se dig osminkad”. MovieZine. http://www.moviezine.se/artikel/9187-i-rymden-kan-alla-se-dig-osminkad. Läst 4 oktober 2013. 
 3. ^ [a b] Alexander Dunerfors (4 september 2013). ”James Cameron har sett "den bästa rymdfilmen någonsin"”. MovieZine. http://www.moviezine.se/artikel/14276-james-cameron-har-sett-den-basta-rymdfilmen-naringgonsin. Läst 4 oktober 2013. 
 4. ^ Alexander Dunerfors (28 augusti 2013). ”"Gravity" hyllas i Venedig”. MovieZine. http://www.moviezine.se/artikel/14213-gravity-hyllas-i-venedig. Läst 28 oktober 2013. 
 5. ^ Alexander Dunerfors (20 november 2013). ”Jorden anropar Sandra Bullock”. MovieZine. http://www.moviezine.se/artikel/15187-jorden-anropar-sandra-bullock. Läst 23 november 2013. 
 6. ^ Alexander Dunerfors (3 mars 2014). ”Vinnarna på Oscarsgalan 2014”. MovieZine. http://www.moviezine.se/artikel/15187-jorden-anropar-sandra-bullock. Läst 4 mars 2014. 
 7. ^ Alexander Dunerfors (26 oktober 2013). ”Så ville studion ändra "Gravity"”. MovieZine. http://www.moviezine.se/artikel/14699-saring-ville-studion-andra-gravity. Läst 28 oktober 2013. 
 8. ^ Logan Hill (25 september 2013). ”'Gravity' Is Director Alfonso Cuarn's Space Masterpiece”. Rolling Stone. http://www.rollingstone.com/movies/news/stepping-into-the-void-the-magic-of-gravity-20130925. Läst 10 november 2013. 
 9. ^ Kim Nilsson (11 augusti 2010). ”Lively och Johansson slåss om "Gravity"”. MovieZine. http://www.moviezine.se/artikel/5350-lively-och-johansson-slaringss-om-gravity. Läst 10 november 2013. 
 10. ^ Brian Gallagher (6 oktober 2010). ”Natalie Portman Says No to Gravity!”. MovieWeb. http://www.movieweb.com/news/natalie-portman-says-no-to-gravity. Läst 10 november 2013. 
 11. ^ Kim Nilsson (20 december 2010). ”Clooney ersätter Downey Jr. i "Gravity"”. MovieZine. http://www.moviezine.se/artikel/6297-clooney-ersatter-downey-jr-i-gravity. Läst 28 oktober 2013. 
 12. ^ John Patterson (2 november 2013). ”Gravity might be hi-tech but it's got an old soul”. The Guardian. http://www.theguardian.com/film/2013/nov/04/alfonso-cuaron-gravity. Läst 10 november 2013. 
 13. ^ Dan P. Lee (7 oktober 2013). ”Alfonso Cuarón Answers All Your Questions About Gravity”. Vulture. http://www.vulture.com/2013/10/alfonso-cuaron-answers-your-gravity-questions.html. Läst 10 november 2013. 
 14. ^ Mike Ayers (9 oktober 2013). ”'Gravity' Composer Steven Price Breaks Down the Score”. Rolling Stone. http://www.rollingstone.com/movies/news/secrets-of-the-gravity-soundtrack-20131009. Läst 30 oktober 2013. 
 15. ^ ”Gravity - Rotten Tomatoes”. Rotten Tomatoes. http://www.rottentomatoes.com/m/gravity_2013/. Läst 28 oktober 2013. 
 16. ^ ”Critic Reviews for Gravity - Metacritic”. Metacritic. http://www.metacritic.com/movie/gravity. Läst 28 oktober 2013. 
 17. ^ Alexander Dunerfors (6 oktober 2013). ”Tarantino korar bästa filmerna 2013”. MovieZine. http://www.moviezine.se/artikel/14610-tarantino-korar-basta-filmerna-2013. Läst 2 november 2013. 
 18. ^ Alexander Dunerfors (16 januari 2014). ”Oscarsgalan 2014: De nominerade är...”. MovieZine. http://www.moviezine.se/oscars/15773-oscarsgalan-2014-de-nominerade-ar. Läst 1 februari 2014. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]