Gregor Piatigorsky

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Gregor Piatigorsky (Ryska: Григо́рий Па́влович Пятиго́рский, Gregorij Pavlovitj Piatigorskij), född den 17 april 1903, död den 6 augusti 1976, var en ryskfödd amerikansk cellist.[1]

Piatigorsky föddes i Dnepropetrovsk till en judisk familj. Hans far undervisade honom i violin och piano, men efter att ha hört och sett cello bestämde han sig för att bli cellist och fick sin första cello vid sju års ålder.

Som trettonåring började han spela i Leninkvartetten och vid femton års ålder anställdes han som solocellist vid Bolsjojteatern. Då myndigheterna i Sovjetunionen inte tillät honom att resa utomlands för att fortsätta sina studier smugglade han ut sig själv till Polen tillsammans med andra artister.

Vid arton års ålder studerade han i Berlin och Leipzig för Hugo Becker och Julius Klengel. Han spelade i en trio på ett ryskt café för att tjäna ihop pengar till mat, då Wilhelm Furtwängler hörde honom spela och anställde honom som solocellist i Berlinerfilharmonikerna.

År 1929 besökte han USA för första gången för att framträda med Philadelphia Orchestra under ledning av Leopold Stokowski och New York Philharmonic under Willem Mengelbergs ledning. I januari 1937 gifte han sig med Jacqueline de Rothschild (1911-2012) i Ann Arbor. De fick sitt första barn i Frankrike under hösten men flydde tillbaka till USA under Nazitysklands invasion och bosatte sig i Elizabethtown, New York.

Åren 1941-1949 ledde Gregor Piatigorsky celloutbildningen vid Curtis Institute of Music i Philadelphia, men undervisade även vid Tanglewood, Boston University och University of Southern California, där han förblev till sin död. Han dog i lungcancer i sitt hem i Los Angeles 1976.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [1]