Grizzlybjörn

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Grizzlybjörn
Status i världen: Livskraftig (lc)
Grizzlybears ChrisServheenUSFWS.jpg
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
KlassDäggdjur
Mammalia
OrdningRovdjur
Carnivora
FamiljBjörnar
Ursidae
SläkteUrsus
ArtBrunbjörn
Ursus arctos
UnderartGrizzlybjörn
Ursus arctos horribilis
Vetenskapligt namn
§ Ursus arctos horribilis
AuktorOrd, 1815
Utbredning
Ursus arctos horribilis distribution.PNG
Grizzlybjörnens utbredningsområde.
idag (violett), historisk (rosa)
Hitta fler artiklar om djur med

Grizzlybjörn (Ursus arctos horribilis) erkänns ofta som en nordamerikansk underart till brunbjörn. Grizzlybjörnar lever i förhållande till andra brunbjörnar i nordamerika, exempelvis kodiakbjörn, i inlandet.

Beskrivning[redigera | redigera wikitext]

Grizzlybjörnen är en stor och kompakt brunbjörn med inslag av grått i topparna av det yttre hårlagret i pälsen, något som ger den ett gråaktigt färguttryck. Grizzlybjörnen kännetecknas bland annat av en stor puckelliknande bula på ryggen, sittande mellan skulderbladen. Detta är en muskelmassa som björnen använder för att få styrka i frambenen när den gräver.[1] Huvudet är stort och runt, vilket ger ett konkavt ansiktsuttryck sett i profil.

Grizzlybjörnen väger normalt omkring 180–410 kg, men extremt stora hanar kan väga upp emot 640 kg.[2] Hannen blir ofta ungefär 1,8 gånger större än honan. Pälsfärgen varierar mycket i förhållande till dess geografiska spridning, från närmast blond till mörk brun och nästan svart. Skillnaderna i pälsfärg kan vara ett resultat av björnens bosättningsmiljö, vilket innebär skillnader i både diet och temperatur. Björnar som lever i kustnära omgivningar blir ofta mer bruna, medan inlandsbjörnar ofta är mer gråa.

Systematik[redigera | redigera wikitext]

Brunbjörnens systematik är omdiskuterad, men vanligen definieras två bestånd av brunbjörn som underarter av brunbjörn i Nordamerika – grizzlybjörn (U. a. horribilis) och kodiakbjörn (U. a. middendorffi). Utöver dessa har man funnit fossil av andra underarter. Genetiskt är de olika underarterna av brunbjörn emellertid mycket homogena och i slutet av 1990-talet presenterades en studie som identifierade fem klader och inte uppvisade något stöd för den traditionella indelningen i underarter. Ytterligare forskning anses behövas för att klargöra systematiken.[3]

Kodiakbjörnen skiljer sig från grizzlybjörn genom att generellt vara mycket större och genom skillnader i skallen.[2] Den lever också isolerat från grizzlybjörnarna på några få öar. Den klassificeras därför som en egen underart. Brunbjörnar som lever vid kusten i Alaska och Kanada saknar ofta det grå inslaget i pälsen, vilket anses karaktäristiskt för grizzlybjörnen, och benämns därför ofta bara "brown bear" (brunbjörn). Detta, samt miljön de lever i, är emellertid nästan det enda som skiljer dem från inlandsbjörnarna.[4][5]

Utbredning[redigera | redigera wikitext]

Grizzlybjörnen förekommer idag från Alaska och Kanada i norr till staterna Washington, Montana, Idaho och Wyoming i USA i söder.

Om man bortser från Alaska, där det finns omkring 30 000-35 000 grizzlybjörnar, finns det ungefär 800-1000 i USA. Alla lever i olika nationalparker. Utöver detta finns det i Kanada ungefär 26 900-34 150 grizzlybjörnar.[6] Det skjuts ungefär 450 grizzlybjörnar i Kanada varje år, vilket håller stammen på en stabil nivå.

Ekologi[redigera | redigera wikitext]

Grizzlybjörnen trivs i en mängd olika habitat. Man finner dem ofta i älvdalar, men också i fjäll, tät skog, öppet slättland och på arktisk tundra. Med åren kan det se ut som om grizzlybjörnen har tryckts stadigt mot norr, men det är fortsatt oklart om det beror på den globala uppvärmningen eller mänskliga aktiviteter.

Namn[redigera | redigera wikitext]

Trivialnamnet grizzly kommer från engelska. Det ursprungliga begreppet är grizzled – "gråskimrande"[7] eller "gråsprängd"[8]– vilket syftar på björnens päls.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”7 Little Known Grizzly Bear Facts” (på engelska). bearsmart.com. http://www.bearsmart.com/blog/7-little-known-grizzly-bear-facts/. Läst 14 maj 2017. 
  2. ^ [a b] Brown Bear (ADF&G)
  3. ^ Wild mammals of North America, andra upplagan, 2003, The Johns Hopkins University Press
  4. ^ Alaska Department of Fish and Game: Brown Bear Species Profile
  5. ^ Defenders of Wildlife: Grizzly Bear
  6. ^ COSEWIC Assessment and Update Status Report, s. 39 (PDF)
  7. ^ grizzlybjörn i Nationalencyklopedins nätupplaga. Läst 14 maj 2017.
  8. ^ ”Definition of grizzled” (på engelska). merriam-webster.com. https://www.merriam-webster.com/dictionary/grizzled. Läst 14 maj 2017. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]