Grotesco

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Grotesco
Genre Komedi
Skapad av Henrik Dorsin
Michael Lindgren
Per Andersson
Rikard Ulvshammar
Erik Wernquist
Per Gavatin
Regissör Michael Lindgren
Musik Henrik Dorsin
Andreas Grill
Andreas Alfredsson Grube
Nick Malmeström
Jorge Olivares Rivas
Antal avsnitt 1+8+8
Längd (per avsnitt) 30 minuter/avsnitt
Antal säsonger 3
Land Sverige
Språk Svenska
Produktion
Produktionsbolag GKU, Godkänd Kvalitetsunderhållning AB
Producent Michael Lindgren[1]
Sändning
Originalkanal SVT1 (säsong 1 & 2)
SVT2 (pilot)
Originalvisning 2007, 2009, 2010, 2017
Bildformat 576i
16:9

Grotesco är en svensk humorgrupp och namnet på en komediserie som gruppen spelade in för Sveriges Television under två säsonger som sändes höstarna 2007 och 2010. Utöver detta har gruppen även medverkat som pausunderhållning i Melodifestivalen 2009 och släppt en CD med olika varianter av hitlåten Tingeling, som var huvudnumret i pausunderhållningen. Den 15 januari 2015 hade de premiär på sin första scenföreställning "Grotesco på Scala - en näradödenrevy" på Scalateatern i Stockholm.[2] Den 3 september 2015 bekräftades det att Grotesco gör en tredje säsong av sin tv-serie[3] som beräknas ha premiär hösten 2017.[4]

Historik[redigera | redigera wikitext]

Pilotavsnittet av serien sändes under namnet Grotesco Royal 2006 som en del av Humorlabbet, en satsning på ny svensk humor i SVT, där olika humorgrupper tävlade med varsitt avsnitt. Grotesco vann tävlingen och priset var att producera en hel serie på åtta avsnitt. Den började visas i oktober 2007SVT1. Denna första säsong regisserades av Filip Telander, Michael Lindgren och Erik Wernquist.

Grotesco stod för pausunderhållningen i Melodifestivalen 2009 med temat Tingeling och släppte därefter ett musikalbum med samma tema. Under våren 2010 spelades den andra säsongen in i regi av Michael Lindgren, och sändes sedan under november och december 2010.[5][6]

Gruppen blev polisanmäld när den framförde sångnumret "Bögarnas fel" i Allsång på Skansen i augusti 2011, men justitiekanslern avgjorde att inget brott hade begåtts och tillade att:"Sången är uppenbarligen avsedd att utgöra satir"[7] Sångnumret framfördes även i seriens andra tv-säsong.[8]

Medlemmar[redigera | redigera wikitext]

Följande personer medverkar i gruppen:

TV-Serien[redigera | redigera wikitext]

Pilotavsnittet[redigera | redigera wikitext]

Den 1 november 2006 sändes ett pilotavsnitt, kallat Grotesco Royal. Avsnittet började med att en präst skjuter sig i huvudet under en begravning, vilket leder till flera olika sketcher, bland annat "Bestefar og jeg".

Säsong 1[redigera | redigera wikitext]

Den första säsongen var upplagd över åtta fristående avsnitt, där varje avsnitt var uppbyggd kring ett tema och parafraserar ofta olika film- och tv-genrer. Säsongen sändes på SVT1 hösten 2007, och repriserades under sommaren 2008.

Nr Titel Sändningsdatum Reprisdatum
1 "Portal till Göteborg" 31 oktober 2007 13 juni 2008
En magisk portal till 1970-talets Göteborg hittas vid en utgrävning i Skärmarbrink. Detta leder till den största krisen i svensk historia, och regeringen beslutar att de "goa gubbarna" måste bekämpas till varje pris. Parafraserar vissa typer av actionfilmer. Innehåller sångnumret Staden på G.
2 "Multiplot" 7 november 2007 20 juni 2008
Handlar om svensk tv-dramatik. En man söker jobb på ett kontor och en manusförfattare presenterar en udda idé till en tv-serie. Detta vävs samman med ett avsnitt av dramaserien Skärgården, en språklektion i engelska, en debatt om aborter och en snacksalig taxichaufför. Innehåller låten Multiplot.
3 "Hemliga dokument" 14 november 2007 27 juni 2008
Filmen Hemliga dokument av Jan Bananberg i en dvd-utgåva fylld med tonvis med extramaterial utvecklar sig till en berättelse om hur maskinerna är på väg att ta över samhället och svenska folket bestämmer sig för att stoppa framtiden. Ett gäng riddare från 1300-talet hamnar i nutiden.
4 "Berggren" 21 november 2007 4 juli 2008
Berggren är programledare för det granskande programmet Rikoschett, men hans koncept kopieras av ett otal kanaler och han faller själv offer för sin journalistik. Hans värld rasar samman, men sedan finner han frälsningen på oväntat håll. Innehåller sångnumret Du ska aldrig runka bulle med herren Jesus Krist.
5 "Riktigt roolig comedy" 28 november 2007 11 juli 2008
Komikern Moe Fonzo har skrivit en bok om "riktigt roolig comedy" och visar i ett antal sketcher hur allt blir roligare när det dras till sin yttersta spets, för att sedan "balla ur" och falla platt när man tagit skämtet för långt.
6 "The Trial" 5 december 2007 18 juli 2008
En "movie night" med den amerikanska långfilmen The Trial av John Grisley, där den unge advokaten Mac Maconahuloiduhewylewydu får i uppdrag att försvara en svart man som står åtalad för ett mord han inte begått. Filmen varvas med mängder av trailers och reklaminslag om allt mellan himmel och jord.
7 "Borta" 12 december 2007 25 juli 2008
Ett fartyg sjunker och de överlevande hamnar i en livbåt där en hård maktkamp utspelar sig. Några lyckas ta sig i land på en ö där de stöter på flera överraskningar. Innehåller flera gamla klipp från pilotavsnittet, bland annat sketchen om grillfesten och "Bestefar og jeg". Flera karaktärer från tidigare episoder medverkar i vissa delar av avsnittet.
8 "Lång dags färd mot skratt" 19 december 2007 1 augusti 2008
Några manusförfattare ska spåna fram sista avsnittet till en humorserie, men det råder idétorka. Rolf Pihlman från avsnittet "Berggren" har förpassats till denna redaktion. Han försöker lansera en idé om "bloopers med djur", men får inget gehör av de övriga. En praktikant försöker lösa det hela genom att gräva upp en gammal humorlegend som varit död i många år. Detta får oanade konsekvenser för samtliga inblandade. Innehåller sångnumret Bloopers med djur.

Säsong 2[redigera | redigera wikitext]

Grotesco 2 spelades in under våren 2010 och sändes på måndagar med start den 8 november 2010[5]. Säsongens åtta avsnitt hade, precis som föregående säsongen, olika teman på varje avsnitt, men i samtliga avsnitt återkom trubaduren Trubbe Mollberg (Henrik Dorsin i en imitation av Cornelis Vreeswijk) som från en krogscen i sjuttiotalsmiljö kommenterade och guidade tittarna och publiken genom serien.

Nr Titel Sändningsdatum Reprisdatum
1 "Sverige" 8 november 2010
På valnatten röstas det skånska partiet Svindemokraterna in i riksdagen och dess partiledare. Svinabonden Jöns Jönsson åker till Stockholm för att ta plats i riksdagen. Men väl där möts han av stort missnöje från de övriga partierna och är nära på att ge upp då något oväntat händer. Innehåller låten "Blanda Upp".
2 "Fetasallad" 15 november 2010
Marianne Koppelman fyller 50 år och make Lennart och hennes syster har ordnat en fest till henne. Men ju längre kvällen går blir allt bara fel. När Lennart sedan behöver ge sig ut i kvällsmörkret för att köpa mer fetasallad blir han nyckeln till universums viktigaste händelse.
3 "Allvar" 22 november 2010
Ett par åker på semester till Frankrike och råkar ut för språkförbistringar när de besöker en lokal restaurang. I debattstudion debatteras det vad det är okej att skämta om eller inte, med bl.a. en frikyrkopastor. En man försöker förändra sitt liv efter att han köpt ett nytt byxbälte. Innehåller låten "Bögarnas fel".
4 "Kaffe" 29 november 2010
En dag tar allt kaffe slut i Sverige och det blir mer eller mindre kaos på grund av detta. Till slut bestämmer sig personalen på ett kontor i en kranskommun att ta saken i egna händer.
5 "Blandat" 6 december 2010
I programmet följer man ett Vardags-VM, en högstadiemusikal, en YouTube-dokumentär om hur Sverige hölls utanför andra världskriget samt en bakomfilm om en "kommande" storsatning på SVT: "Brask". Innehåller bl.a. låtarna "Orientera" och "Jag skär mig".
6 "Metahumor" 13 december 2010
Varför splittrades Grotesco? Vad innehåller världens äldsta sketch? Vad menas egentligen med metahumor? Och vad gör Hans Alfredson i Grotesco? Svaren finns i detta avsnitt...
7 "Underhållning" 20 december 2010
Folk har tröttnat på ståuppkomik och produktionsbolagen försöker hitta nästa trend. Kanske finns nästa humorstjärna i Tredje riket? Även Kapten Zorg på Rymdskepp 2 får ett viktigt besök.
8 "Sossezombies" 27 december 2010
Det är jul hos Claes och Muttan i deras överklassvilla där de dricker glögg. En socialdemokratisk kommunpolitiker dyker oväntat in i villan och biter Claes. Efter detta börjar Claes bli som en "sosse": han börjar sympatisera med de fattiga och tala om solidaritet. Han håller på att bli en sossezombie! Förutom detta blir det julfirande hos några av karaktärerna och ett smakprov ur filmen "Las".

Grotescos sju mästerverk (2017)[redigera | redigera wikitext]

Den 3 september 2015 bekräftades att Grotesco skulle göra en tredje säsong av sin tv-serie.[9] Inspelningen startade i mars 2017 och har premiär på SVT 3 november 2017[10] under namnet "Grotescos sju mästerverk".

Den tredje säsongen kommer bestå av åtta olika avsnitt med fokus på olika genrer och typer av humorformer. Enligt Grotesco-medlemmen Micke Lindgren kommer avsnitten bestå av ett "surrealistiskt kammarspel, en musikal, en mockumentär, en stillsam novellfilm, en metathriller , en valvaka och ett supertramsigt sketchavsnitt".[11]

Melodifestivalen 2009[redigera | redigera wikitext]

Detta avsnitt är en sammanfattning av Tingeling (sång)

Under Melodifestivalturnén 2009 agerade Grotesco pausnummer. Pausnumren var en serie förinspelade komiska sketcher som handlade om TV-producenten "Pål Potter" (Rikard Ulvshammar) och musikproducenten "Rolf Pihlman" (Henrik Dorsin) som försökte ta fram en artist som representerade de städer som Melodifestivalen besökte. De misslyckas varje gång och i stället framför Pihlman sånger från sitt gamla dansband, bland annat den stereotypa dansbandslåten Tingeling, och olika remixar på den. Exempelvis i Malmö framförde de Blingeling - Kapten Krok Remix - en hiphopvideo med funktionshindrade rappare som Polio, Krumbuktu och Smogge. I Göteborg sjöng Pihlman bandets succésång Fläskkarré, med Göteborgsstereotyper såsom spårvagnar.

I finalen i Stockholm framförde de både en förinspelad sketch och ett musiknummer som framfördes live i Globen. Sketchen utspelade sig i Moskva (där Eurovision Song Contest gick detta år), där Potter och Pihlman kontaktade "Schlagermaffian" och operasångerskan Olga Pratilova (som synts i en annan Grotesco-sketch), för att få henne att framföra Tingeling.

Därpå följde ett scenframträdande med en rysk remix på Tingeling (Russian Bass Lovers Remix) med flertalet ryska klichéer, som till exempel en armékör, ryska dockor, kosackdansare och Tetris, med Hymn till Sovjetunionen och Korobejniki (Tetrismelodin) invävda. Texten innehöll ryska/ryskklingande fraser som "Do svidanija Putin" vilket betyder "hej då Putin" och "Na zdorovje Lenin" som (på polska) betyder "skål Lenin". Michael Lindgren framträdde som DJ Trexx, en kroatisk techno-DJ från en tidigare Grotesco-sketch som sändes i avsnitt 6, reklamfilmen "Croatian Invasion".

Den påföljande cd:n innehåller låtar av olika DJ:s, bland andra "Dr Internet", "DJ Handsfree" och "World War Five".

Sången Tingeling är skapad av Henrik Dorsin, Michael Lindgren, Andreas Alfredsson Grube och Andreas Grill.

Kontrovers[redigera | redigera wikitext]

Finalnumret Tingaliin föranledde protester från Anatolij Kargapolov vid Rysslands ambassad i Stockholm[12], som sade "Det är för oss ofattbart att Sverige kan visa en sådan okunskap och missvisande bild av Ryssland". "Skildringen är avskyvärd". Uttalandet gjordes i en intervju med nyhetstidningen The Local. Följande dagar uppmärksammades kontroversen i TV-nyheter, radiosändningar och kvälls- och morgonpress.[13]

Melodifestivalens projektledare Ronnie Lans bad senare om ursäkt och skickade blommor till ambassaden, men högre chefer på Sveriges Television drog tillbaka ursäkten.[14]

Grotesco i Kontoret[redigera | redigera wikitext]

Våren 2011 spelades den svenska versionen av The Office in där delar av Grotesco-gänget medverkat bland team, manus, regi och medverkande.

Grotesco på Scala - En näradödenrevy[redigera | redigera wikitext]

Några av medlemmarna i Grotesco samt regissören Anna Vnuk (i mitten) inför föreställningen på Scalateatern 2015.

Den 15 januari 2015 hade Grotesco premiär för sin första liveföreställning. Föreställningen sattes upp på Scalateatern i Stockholm och för regin stod Anna Vnuk. Föreställningen innehöll både nyskrivet material och sketcher från Grotescos tidigare produktioner.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ Grotesco, eftertexter
 2. ^ ”Scalateatern – Grotesco – En näradödenrevy” (på sv-SE). www.scalateatern.se. http://www.scalateatern.se/biljetter/grotesco-en-naradodenrevy/. Läst 4 september 2017. 
 3. ^ Parkström, Sara. ”Grotesco kommer tillbaka med ny säsong” (på sv). svt.se. http://www.svt.se/grotesco/grotesco-kommer-tillbaka-med-ny-sasong. Läst 4 september 2017. 
 4. ^ Hillman, Rebecca. ”Roligt, kaotiskt, vilt och lekfullt – Grotesco är tillbaka!” (på sv). svt.se. https://www.svt.se/grotesco/roligt-kaotiskt-vilt-och-lekfullt-grotesco-ar-tillbaka. Läst 4 september 2017. 
 5. ^ [a b] ”Radiotjänst.se”. www.radiotjanst.se. http://www.radiotjanst.se/Global/Foldrar/Public-service-folder.pdf. Läst 4 september 2017. 
 6. ^ Dagens Nyheter
 7. ^ ”Bögarnas fel” inte hets mot folkgrupp” (på sv). SvD.se. http://www.svd.se/kultur/bogarnas-fel-inte-hets-mot-folkgrupp_6379536.svd. Läst 4 september 2017. 
 8. ^ ”Arkiverade kopian”. Arkiverad från originalet den 25 maj 2012. https://archive.is/20120525162949/http://svt.se/2.27170/1.2496282/bogarnas_fel_pa_skansen_polisanmalt. Läst 5 augusti 2011. 
 9. ^ Parkström, Sara. ”Grotesco kommer tillbaka med ny säsong” (på sv). svt.se. http://www.svt.se/grotesco/grotesco-kommer-tillbaka-med-ny-sasong. Läst 4 september 2017. 
 10. ^ ”Här är höstens alla nya program i svt” (på sv). www.dagen.se. http://www.dagen.se/kultur/har-ar-hostens-alla-nya-program-i-svt-1.266373. Läst 4 september 2017. 
 11. ^ Hillman, Rebecca. ”Roligt, kaotiskt, vilt och lekfullt – Grotesco är tillbaka!” (på sv). svt.se. https://www.svt.se/grotesco/roligt-kaotiskt-vilt-och-lekfullt-grotesco-ar-tillbaka. Läst 4 september 2017. 
 12. ^ ”Arkiverade kopian”. Arkiverad från originalet den 5 oktober 2012. https://web.archive.org/web/20121005172149/http://www.thelocal.se/18250/20090316/. Läst 6 maj 2012. 
 13. ^ "Tingeling fick ryssar att se rött"”. Dagens Nyheter. 17 mars 2009. http://www.dn.se/kultur-noje/musik/tingeling-fick-ryssar-att-se-rott. Läst 19 mars 2009. 
 14. ^ SVT ber inte om ursäkt för "Tingeling", Ekot, 18 mars 2009

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]