Per Andersson (skådespelare)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För andra personer med samma namn, se Per Andersson.
Per Andersson
Per Andersson 2014.
Per Andersson 2014.
Född Per Johan Andersson
17 november 1976 (38 år)
Mölndal, Sverige
IMDb SFDb

Per Johan Andersson, född 17 november 1976 i Mölndal, Västra Götalands län, är en svensk skådespelare, komiker, estradör manusförfattare och regissör.

Karriär[redigera | redigera wikitext]

Han började sätta upp nyskrivna revyer och pjäser som 10-åring hemma i tvättstugan.

Andersson, som är en av grundpelarna i Grotesco, har även synts i TV-program som Parlamentet, Time Out, Allsång på Skansen, Hjälp, Babben & co, Extra Extra, Stockholm Live, HippHipp, Melodifestivalen 2011 och gör rösten till Myggan. Han har även medverkat i filmer som Bröderna Karlsson och I rymden finns inga känslor.

Sommaren 2012 spelade han Sommarskratt" i Bellevuparken i Carlshamn och påföljande höst spelade han i La Cage aux folie på Oscarsteatern hösten 2012. Han har även spelat Spanska flugan China Teatern hösten 2011 och på Nöjesteatern i Malmö 2012. Under våren 2011 spelade han Dixe Comedy Cabaré på Lisebergsteatern samt på Scalateatern våren 2012. Innan det revy med Magnus Uggla i "Ugglas revy" i Stockholm, Göteborg, Karlshamn och Jönköping.

Axplock från nu och då: Under sommaren 2000 cyklade han genom Sverige på turné med Teater Cyklon. Han har gjort enmannsshow på Göteborgs konserthus, regisserat Allika teaterns stadsvandring i Klippan i Göteborg, barnteater i Gunnebo som bl.a. farbror Melker, Kling och doktor Livsely i Skattkammarön, spelat Tiger och Ior i Sverigeturne med Nalle Puh, taxichaffören i Kuta och Kör, medverkat i Mölndalsrevyn, sketcher i Morgonpasset i P3, skrev och spelade föreställningar som Mitt Livs Paj (som spelades under hösten 2006 på Storan i Göteborg) och har spelat Erik Satie på Aftonstjärnan. Regisserade barockoperan AMADIS som hade premiär på Pusterviksteatern 2009.

Andersson är manusförfattare och skådespelare i TV-serien Grotesco, som visades första gången på SVT under 2007. Sedan april 2008 är Andersson också knuten till Göteborgs-Postens Världens gång-sida. Inledningsvis skrev han limerickar under vinjetten "Herr Anderssons refuserade". Sedan hösten 2011 är han söndagskåsör.

Priser och utmärkelser[redigera | redigera wikitext]

Mölndals kulturstipendium och Mats Ljung-stipendiat.

Teater och revy (urval)[redigera | redigera wikitext]

Per Andersson under ett uppträdande på Stockholms Kulturfestival, 2012.

TV (urval)[redigera | redigera wikitext]

Filmografi[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]