Grottvårtbitare

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Grottvårtbitare
Ceuthophiluscricket.jpg
Grottvårtbitare av släktet Ceuthophilus
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamLeddjur
Arthropoda
UnderstamSexfotingar
Hexapoda
KlassInsekter
Insecta
OrdningRätvingar
Orthoptera
UnderordningLånghornsrätvingar
Enisfera
FamiljGrottvårtbitare
Rhaphidophoridae
Vetenskapligt namn
§ Rhaphidophoridae
AuktorBrunner von Wattenwyl , 1888
Hitta fler artiklar om djur med

Grottvårtbitare (Rhaphidophoridae), ibland även kallade grottgräshoppor, är en familj i insektsordningen hopprätvingar som tillhör underordningen långhornsrätvingar.

Kännetecken[redigera | redigera wikitext]

En hona av arten Dolichopoda schiavazzii
Grottvårtbitare, okänd art

Grottvårtbitare är vanligen brunaktiga i färgen och kroppen ger ofta ett ganska puckelryggigt intryck. De är alltid vinglösa, med långa bakben och långa antenner.

Utbredning[redigera | redigera wikitext]

Grottvårtbitare finns på alla världens kontinenter, utom Antarktis, även om det i Afrika bara förekommer två arter. De som förekommer i Australien och på Nya Zeeland och Tasmanien kallas för weta. I Sverige representeras familjen endast av växthusgräshoppan. Denna härstammar ursprungligen från Kina, men har spridit sig till Europa och många andra delar av världen genom införda växter.

Levnadssätt[redigera | redigera wikitext]

Grottvårtbitare är vanligast i tropiskt klimat, men några arter lever även i tempererat klimat. De föredrar svala och fuktiga miljöer som grottor, men kan också hittas i till exempel gamla ruttnande stockar, ihåliga träd samt under stenar och löv. Antennerna är mycket känsliga och viktiga för djuren i sökandet efter föda, men också för att upptäcka predatorer. Många är omnivorer, det vill säga att de livnär sig på både vegetabilisk och animalisk föda. Som andra hopprätvingar har de ofullständig förvandling och genomgår utvecklingsstadierna ägg, nymf och imago. Nymferna liknar de fullbildade insekterna till utseendet, men är oftast blekare.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  • Denna artikel är baserad på en översättning från engelska Wikipedia
  • Sandhall, Åke & Ander, Kjell. Gräshoppor, syrsor och deras släktingar: Naturguide i färg om rätvingarnas utseende, utveckling, levnadssätt och beteenden, Interpublishing AB, 1978. ISBN 91-534-0464-5.