Guldrummet

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Den femringade guldhalskragen från Färjestaden från Färjestadens gård i Torslunda sockenÖland från folkvandringstiden.

Guldrummet utgör en del av Historiska museet i Stockholm. Det innehåller guldföremål, men även silverföremål, från forntid till 1600-talet. I Historiska museets samlingar finns sammanlagt 52 kg guld och mer än 200 kg silver, och mycket är utställt i Guldrummet.

I Guldrummet finns tre unika guldhalskragar från folkvandringstiden (350-500 e.Kr.), silverhängen från vikingatiden, ädelstensbeprydda relikskrin från medeltiden. Här finns Sveriges största guldskatt, Timboholmsskatten. Vitteneskatten är Sveriges till vikten tredje största guldskatt. Den består av fyra och en halv guldring på sammanlagt 1,9 kg och den upphittad vid Vittene, Norra Björke socken, i Trollhättans kommun söder om Hunneberg.

Guldrummet skapades 1994 tack vare bidrag från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse. Guldrummet ligger i museets källarplan där ett stort betongvalv har sprängts ner under den stora gården. Man har använt inhemska material, till exempel skurad kalksten och skuren diabas i golv och pelare.

Bilder (urval)[redigera | redigera wikitext]

Elisabethrelikvariet som visas i utställningen i guldrummet[redigera | redigera wikitext]

Elisabethrelikvariet eller Stockholmsrelikvariet med skål av agat och guldinfattade ädelsten från Würzburg i Bayern.

Elisabethrelikvariet är tillverkat av flera delar med olika ursprung. Det har silver, guld, ädelsten och pärlor. Det består av en agatskål från senantik tid (300–600-tal), hänklar, pärl- och ädelstensbesatta kantbeslag från 1000-talet och slutligen delar av två kungakronor samt fot på 1200-talet. Relikvariet föll i den svenska härens händer år 1632 i samband med erövringen av befästningen Marienberg i Würzburg.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]