Häcksparv

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Häcksparv
Status i världen: Livskraftig (lc)[1]
Cirl bunting cropped.jpg
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
KlassFåglar
Aves
OrdningTättingar
Passeriformes
FamiljFältsparvar
Emberizidae
SläkteEmberiza
ArtHäcksparv
E. cirlus
Vetenskapligt namn
§ Emberiza cirlus
AuktorLinné, 1766
Hitta fler artiklar om fåglar med

Häcksparv[2] (Emberiza cirlus) är en fågel inom familjen fältsparvar inom ordningen tättingar.[3] Den är en stannfågel som förekommer i Sydeuropa och Nordafrika.

Utseende[redigera | redigera wikitext]

Häcksparv, hane.
Emberiza cirlus

Häcksparven påminner om en liten gulsparv, 15-16,5 cm lång och vingspann 22-22,5 cm, med fröätarens grova näbb. Hanen har ett ljust gult huvud, med svart hjässa, ögonstreck och strupe, grönaktigt bröstband över den annars gula undersidan, samt en kraftigt streckad brun rygg. Honan påminner mer om gulsparven, men har en streckad gråbrun övergump och kastanjebruna skulderfjädrar.

Utbredning och systematik[redigera | redigera wikitext]

Häcksparven är en stannfågel som häckar i Sydeuropa, på öarna i Medelhavet och i Nordafrika. Den förekommer i alla sorters öppna områden med buskar eller träd, men har en förkärlek för soliga sluttningar. Den observeras sällsynt norr om sitt utbredningsområde, i Sverige två gånger: 2008 på Torhamns udde i Blekinge och 2010 ringmärkt i OttenbyÖland.[4]

Underarter[redigera | redigera wikitext]

Arten behandlas antingen som monotypisk, det vill säga att den inte delas in i underarter,[5] eller delas in i två underarter med följande utbredning:[3]

Ekologi[redigera | redigera wikitext]

Sommartid lever häcksparven av insekter som gräshoppor och syrsor, som de även matar sina ungarna med. Vintertid lever den av frön från stubbåkrar, land i träda, och från foder till tamboskap. De äter företrädesvis i flock under vintern.

Boet byggs på marken, väl skyddat i täta häckar och buskage. Häckningstiden är april till mitten av september, med två till fem ägg per kull och upp till tre kullar på en säsong.

Häcksparven är platstrogen, och rör sig sommartid sällan mer än 250 meter, vintertid upp till två kilometer, vid födosöket.

Status och hot[redigera | redigera wikitext]

Arten har ett stort utbredningsområde och en stor population, och tros öka i antal.[1] Utifrån dessa kriterier kategoriserar IUCN arten som livskraftig (LC).[1] I Europa uppskattas det häcka mellan knappt 2,5 miljoner och drygt 4,5 miljoner par.[1] Eftersom Europa utgör mer än 95% av utbredningsområdet motsvarar detta i princip hela världspopulationen.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Cirl Bunting, 10 maj 2010.

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c d] BirdLife International 2012 Emberiza cirlus Från: IUCN 2013. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.1 www.iucnredlist.org. Läst 6 januari 2014.
  2. ^ Sveriges ornitologiska förening (2017) Officiella listan över svenska namn på världens fågelarter, läst 2017-08-14
  3. ^ [a b] Clements, J. F., T. S. Schulenberg, M. J. Iliff, D. Roberson, T. A. Fredericks, B. L. Sullivan, and C. L. Wood (2017) The eBird/Clements checklist of birds of the world: Version 2017 http://www.birds.cornell.edu/clementschecklist/download, läst 2017-08-11
  4. ^ Häcksparv, BirdLife Sveriges raritetskatalog.
  5. ^ Gill, F & D Donsker (Eds). 2017. IOC World Bird List (v 7.3). doi : 10.14344/IOC.ML.7.3.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]