Nordsångare

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Nordsångare
Status i världen: Livskraftig (lc)[1]
Phylloscopus borealis P4274142.jpg
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Ryggsträngsdjur
Chordata
Understam Ryggradsdjur
Vertebrata
Klass Fåglar
Aves
Ordning Tättingar
Passeriformes
Familj Lövsångare se text
Phylloscopidae
Släkte Phylloscopus
Art Nordsångare
P. borealis
Vetenskapligt namn
§ Phylloscopus borealis
Auktor Blasius, H, 1858
Nordsångare
Nordsångare
Hitta fler artiklar om fåglar med

Nordsångare (Phylloscopus borealis) är en fågel som tillhör familjen lövsångare (Phylloscopidae) som tidigare ingick i den idag uppdelade familjen sångare.

Utseende och läte[redigera | redigera wikitext]

Nordsångaren är cirka 12 cm lång. Till utseendet påminner den om lövsångaren men är större och kraftigare. Den är grågrön på ovansidan och smutsvit undertill och har ett långt ljust ögonbrynsstreck. Den har ett enda kort vitt vingband, vilket skiljer den från de flesta liknande arter, utom lundsångaren. Den är större än lundsångaren och har en kraftigare dolkliknande näbb med en mörk spets på den undre näbbhalvan. Sången är en snabb drill.

Utbredning och biotop[redigera | redigera wikitext]

Nordsångaren är vida spridd i björkskog eller blandad skog med inslag av björk nära vatten i Fennoskandia och norra Asien. Den har även etablerat sig i Nordamerika, där den häckar i Alaska. Den är genomgående flyttfågel och hela beståndet övervintrar i Sydostasien. Den har därmed en av de längsta flyttsträckorna av alla sångare.

förekomst i Sverige[redigera | redigera wikitext]

Nordsångaren observerades första gången i Sverige 1881 i Karesuando. Under 1900-talet har den etablerat sig på några enstaka ställen i nordligaste Sverige. Det antas att 25-100 par häckar i Sverige årligen. I Finland är den vanligare. I Sverige kategoriseras den som sårbar.[2] Den brukar anlända till Sverige i juni och flytta i augusti.

Ekologi[redigera | redigera wikitext]

Liksom de flesta sångare äter nordsångaren främst insekter. Boet byggs av mossa och strån och läggs på marken i en låg buske. Uppgifter om antal ägg varierar i litteraturen och anges till antingen 3-6 eller 5-7. Äggen är vita med rödbruna fläckar.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ BirdLife International 2012 Phylloscopus borealis Från: IUCN 2013. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.1 www.iucnredlist.org. Läst 7 januari 2014.
  2. ^ ArtDatabanken faktablad (pdf) Läst 2006-12-18.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]