Nordsångare

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Nordsångare
Status i världen: Livskraftig (lc)[1]
Arctic Warbler 4683b.jpg
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
KlassFåglar
Aves
OrdningTättingar
Passeriformes
FamiljLövsångare
Phylloscopidae
SläktePhylloscopus
ArtNordsångare
P. borealis
Vetenskapligt namn
§ Phylloscopus borealis
AuktorBlasius, H, 1858
Synonymer
  • Seicercus borealis
Nordsångare
Nordsångare
Hitta fler artiklar om fåglar med

Nordsångare (Phylloscopus borealis) är en fågel som tillhör familjen lövsångare (Phylloscopidae) som tidigare ingick i den idag uppdelade familjen sångare.

Utseende och läte[redigera | redigera wikitext]

Nordsångaren är cirka 12 cm lång. Till utseendet påminner den om lövsångaren men är större och kraftigare. Den är grågrön på ovansidan och smutsvit undertill och har ett långt ljust ögonbrynsstreck. Den har ett enda kort vitt vingband, vilket skiljer den från de flesta liknande arter, utom lundsångaren. Den är större än lundsångaren och har en kraftigare dolkliknande näbb med en mörk spets på den undre näbbhalvan. Sången är en snabb drill.

Utbredning och systematik[redigera | redigera wikitext]

Nordsångaren häckar i Fennoskandia och norra Asien. Den häckar även i Alaska. Den är genomgående flyttfågel och hela beståndet övervintrar i Sydostasien. Den har därmed en av de längsta flyttsträckorna av alla sångare.[källa behövs] Arten behandlas numera som monotypisk, det vill säga att den inte delas in i några underarter. Tidigare behandlades de ostasiatiska arterna japansk nordsångare (Phylloscopus xanthodryas) och kamtjatkanordsångare (P. examinandus) vara en del av nordsångaren, men studier visar att de utgör egna arter.[2][3] Samma studier klargör också att den genetiska variationen inom nordsångaren i begränsad mening är förhållandevis liten, varför de tidigare urskilda underarterna kennicotti, transbalcalicus och hylebata numera inkluderas i nominatformen.

Släktestillhörighet[redigera | redigera wikitext]

Nordsångarens närmaste i Europa förekommande släkting är lundsångaren. DNA-studier[4] visar att de båda arterna är inte särskilt nära släkt med andra Phylloscopus-arter som lövsångare och grönsångare utan står närmare ett antal östasiatiska och sydostasiatiska arter, bland annat bambusångarna i släktet Seicercus. Dessa resultat har implementerats olika av olika taxonomiska auktoriteter. Det vanligaste förhållningssättet numera är att inkludera Seicercus i Phylloscopus så att familjen lövsångare på så sätt endast innehåller ett släkte. Vissa för dock istället nordsångaren med släktingar till Seicercus.[5]

Förekomst i Sverige[redigera | redigera wikitext]

Nordsångaren observerades första gången i Sverige 1881 i Karesuando. Under 1900-talet har den etablerat sig på några enstaka ställen i nordligaste Sverige. Det antas att 25-100 par häckar i Sverige årligen. I Finland är den vanligare. I Sverige kategoriseras den som starkt hotad.[6] Den brukar anlända till Sverige i juni och flytta i augusti.

Ekologi[redigera | redigera wikitext]

Den häckar i björkskog eller blandad skog med inslag av björk nära vatten. Liksom de flesta sångare äter nordsångaren främst insekter. Boet byggs av mossa och strån och läggs på marken i en låg buske. Uppgifter om antal ägg varierar i litteraturen och anges till antingen 3-6 eller 5-7. Äggen är vita med rödbruna fläckar.[källa behövs]

Status och hot[redigera | redigera wikitext]

Den globala populationen bedöms inte vara hotad utan kategoriseras av IUCN som livskraftig (LC).[1] Men vissa populationer är hotade, exempelvis den svenska som kategoriseras som starkt hotad (EN).[6]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Texten bygger bland annat på en översättning av engelskspråkiga wikipedias artikel Arctic Warbler, läst 17 augusti 2005

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] BirdLife International 2016 Phylloscopus borealis Från: IUCN 2016. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2016.3 www.iucnredlist.org. Läst 7 januari 2017.
  2. ^ Saitoh, T., Alström, I. Nishiumi, Y. Shigeta, D. Williams, U. Olsson, and K. Ueda (2010), Old divergences in a boreal bird supports long-term survival through the Ice Ages, BMC Evol. Biol. 10:35.
  3. ^ Alström, P., T. Saitoh, D. Williams, I. Nishiumi, Y. Shigeta, K. Ueda, M. Irestedt, M. Björklund, and U. Olsson (2011), The Arctic Warbler Phylloscopus borealis — three anciently separated cryptic species revealed, Ibis 153, 395-410.
  4. ^ Alström, P. (2018). ”Complete species-level phylogeny of the leaf warbler (Aves: Phylloscopidae) radiation”. Molecular Phylogenetics and Evolution 126: sid. 141-152. doi:10.1016/j.ympev.2018.03.031. 
  5. ^ Dickinson, E.C., J.V. Remsen Jr. & L. Christidis (Eds). 2013-2014. The Howard & Moore Complete Checklist of the Birds of the World. 4th. Edition, Vol. 1, 2, Aves Press, Eastbourne, U.K.
  6. ^ [a b] ”Artfaktablad” (Noia 64 mimetypes pdf.png PDF). Artdatabanken. Sveriges lantbruksuniversitet. https://artfakta.artdatabanken.se/taxon/100107/pdf. Läst 20 november 2017. 

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Roland Staav och Thord Fransson (1991). Nordens fåglar (andra upplagan). Stockholm: Norstedts. ISBN 91-1-913142-9 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]