Hoppa till innehållet

Hökfiskar

Från Wikipedia
Hökfiskar
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
ÖverklassBenfiskar
Osteichthyes
KlassStrålfeniga fiskar
Actinopterygii
OrdningAbborrartade fiskar
Perciformes
FamiljHökfiskar
Cirrhitidae
Vetenskapligt namn
§ Cirrhitidae
AuktorBleeker, 1859
Släkten

Amblycirrhitus
Cirrhitichthys
Cirrhitops
Cirrhitus
Cristacirrhitus
Cyprinocirrhites
Isocirrhitus
Itycirrhitus
Neocirrhites
Notocirrhitus
Oxycirrhites

Paracirrhites
Hitta fler artiklar om djur med

Hökfiskar (Cirrhitidae) är en familj inom ordningen abborrartade fiskar. I familjen finns 10 släkten med tillsammans omkring 35 arter. De flesta arterna blir 10 centimeter långa men det finns några arter som blir 20 centimeter långa. Den största arten, Cirrhitus rivulatus, lever i östra Stilla havet och blir 60 centimeter lång. Med undantag av två arter i Atlanten förekommer alla arter i Indiska oceanen eller Stilla havet inklusive Röda havet och Californiaviken. Arterna är typiska för korallrev.

De flesta arter är typisk abborrartade fiskar med kompakt kropp, tjuraktig huvud, stor mun och tydlig synliga strålar i fenorna. Ett undantag är arten Oxycirrhites typus som är mera smärt.

Fiskarnas färgsättning varierar mycket mellan de olika arterna och till och med inom en art. Några arter har förlängda strålar vid ryggfenan.

Levnadssätt

[redigera | redigera wikitext]

Hökfiskar vilar ofta på koraller där de väntar på byte som består av kräftdjur, småfiskar och plankton. Ibland är de med bröstfenan lätt förankrade i korallen. Dessa fiskar lever i grupp med en dominant hane som även är störst och två till sex honor. Varje grupp har sitt territorium. Hökfiskar föds alltid som honor men de kan byta kön om gruppens hane skulle dö.

Hökfiskar leker under gryningen där hane och hona simmar till vattenytan för att avsöndra ägg och sädesvätska. Larverna lever flera veckor pelagiska.

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från tyskspråkiga Wikipedia.

Externa länkar

[redigera | redigera wikitext]