HH-tunneln

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

HH-tunneln är en föreslagen tunnel, egentligen flera tunnlar, under Öresund mellan Helsingborg och Helsingör. Förbindelsen planeras för persontåg och vägtrafik.[1]

Studierna som gjorts före 2011 inom interreg-projektet IBU-Øresund[2] föreslår en tunnelkonstruktion med två separata linjeföringar. En tunnel för vägtrafik och godståg dras strax söder om Helsingborg och Helsingör och förbinder därmed Helsingörmotorvägen med E4/E6 på den svenska sidan. Den andra tunnellinjen byggs för persontågstrafik och får en central placering genom att den dras mellan Helsingborgs centrum och Helsingörs centrum.

Investeringarna beräknas uppgå till totalt cirka 32 miljarder DKK.

Det finns ännu inga beslut om byggandet av HH-förbindelsen. Varken den danska eller svenska regeringen är beredda att sätta ett årtal för byggstart. I Danmark har man avvisat tanken på att betala för byggandet av anslutande banor.[3] Projektet har däremot ett stort politiskt stöd regionalt. Helsingborgs stad har tillsammans med Helsingörs kommun och ytterligare aktörer i Sverige och Danmark bildat nätverket HH-gruppen som tillsammans arbetar för att driva frågan framåt.

I Danmark ser politikerna inte projektet som angeläget, och det finns ett flertal infrastrukturella danska problem som är viktigare[4]. Dock påbörjades en förstudie i juli 2018 av berörda myndigheter (Vejdirektoratet, Trafik- Bygge- og Boligstyrelsen och Trafikverket).[5][1] Direktiven för denna förstudie innehåller ingen godstågstunnel.

Anslutande byggen[redigera | redigera wikitext]

För järnvägens del krävs stora anslutande byggen. Järnvägen Helsingborg-Hässleholm måste byggas ut till dubbelspår för godstrafikens skull, om det ska bli godstrafik i tunneln, eftersom det inte finns plats med många fler tåg på dagens enkelspår. Det diskuteras också en ny järnväg för snabb persontrafik Helsingborg-Jönköping, Europabanan. En ny järnväg behöver byggas mellan Helsingör och en plats söder om Köpenhamn för godstågen.[källa behövs] Om HH-tunneln byggs, och kanske i vilket fall, behöver en ny bana med mycket tunnel byggas mellan Helsingör och Köpenhamn för snabba persontåg. Det beror på att den nuvarande dubbelspåriga banan Kystbanen (Helsingör–Köpenhamn) har 45 minuters gångtid och så tät trafik att inga tåg kan gå mycket fortare än så.

För vägtrafikens skull kan en ny motorvägsförbifart behövas på grund av hård belastning i Köpenhamnsområdet.[källa behövs] En sådan diskuteras (2011) i Danmark[6], men det är osäkert politiskt stöd för detta.

Alternativ[redigera | redigera wikitext]

Danska regeringen har varit tveksam till en HH-tunnel, eftersom mycket behöver byggas utöver tunneln och skulle ge buller på nya platser. Istället för en godstågstunnel Helsingborg-Helsingör har Danmarks transportminister Henrik Dam Kristensen föreslagit en godstågstunnel mellan Pepparholm och Hvidovre väster om Kastrup[7]. Det finns säkerhetskrav som hindrar att ett godståg som medför farligt gods befinner sig i Drogdentunneln samtidigt som andra tåg och Öresundsbron klarar ännu högre trafikmängd. Inget mer skulle då behöva byggas för godstrafikens skull i närområdet eftersom det numera finns separata person- och godsbanor förbi Malmö, och det beslutades 2010 att bygga en ny bana mellan Köpenhamn och Ringsted,[8] Köpenhamn–Ringsted-banan (med planerat färdigställande 2019[9]).

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Fast förbindelse mellan Helsingör och Helsingborg
  2. ^ IBU-Øresund, som finansieras av regionerna och EU.
  3. ^ Danske trafikordførere skyder svenske Øresundsplaner ned (DR, 2 juli 2014)
  4. ^ http://ing.dk/artikel/tunneler-mellem-helsingor-og-helsingborg-er-skudt-til-hjorne-125887
  5. ^ En fast forbindelse mellem Helsingør og Helsingborg
  6. ^ Se da:Motorveje i Danmark#Motorring 5 och http://www.google.se/search?ie=UTF-8&q=ring+5+site%3A.dk
  7. ^ Henrik Dam: Godstog over Øresund vigtigere end trafikanter i HH-tunnel
  8. ^ ”Arkiverade kopian”. Arkiverad från originalet den 27 april 2014. https://web.archive.org/web/20140427084443/http://www.bane.dk/visArtikel.asp?artikelID=11695. Läst 27 april 2014. 
  9. ^ ”Arkiverade kopian”. Arkiverad från originalet den 27 april 2014. https://web.archive.org/web/20140427093756/http://www.bane.dk/visArtikel.asp?artikelID=11724. Läst 27 april 2014. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]