Hattrick

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För datorspelet, se Hattrick (datorspel).
Ett hattrick i dart.

Hattrick, även hat trick, är ett engelskt uttryck som används i flera sporter, främst bollsporter. Det kommer ursprungligen från cricket, där det betyder att en kastare tar tre wickets på tre kast i rad.

Inom till exempel fotboll betyder det att en spelare gör tre mål i samma halvlek (även kallat "äkta hattrick"[1]), men ibland vidgas uttrycket till att omfatta en hel match.[2] Perfekt hattrick, från engelskans perfect hat trick, innebär att ett av de tre målen görs med vänster fot, ett med höger fot och ett med huvudet.[3]

Inom racing betyder hattrick att en förare tagit pole position, vunnit loppet och satt det snabbaste varvet i samma tävling.

Inom baseboll är det ett nedsättande uttryck som används när en slagman har drabbats av tre strikeouts i samma match.

Inom ishockey används uttrycket när en spelare gör tre mål eller fler i en och samma match. "Äkta hattrick" avser minst tre mål i samma period.[4] Inkastade hattar på isen spåras tillbaka till 1940-talet, när en herrklädbutik i Toronto gav gratis hattar till de spelare i Toronto Maple Leafs som hade gjort tre mål i samma match.[4] När man får till det inom loppet av 24 timmar.

Inom cricket används uttrycket när en bowler får tre wickets i rad. Kast från andra bowlers från andra sidan spelplanen samt andra lagets innings får ske mellan hattricktagarens wickets. Endast wickets direkt orsakade av bowlern räknas till hattricket; run-outs räknas ej, de kan däremot räknas till ett lag-hattrick. Hattrick i cricket sker mycket sällan och uppskattas därför mycket av bowlare.

Referenser[redigera | redigera wikitext]