Svenska Jägareförbundet

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Svenska Jägareförbundet är en svensk ideell organisation bildad 1830. Förbundet hade 2012/2013 cirka 145 000 medlemmar, och representerar en betydande andel av landets cirka 300 000 jägare.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Bruno Liljefors, Jägare och gräsänder, 1916, olja på duk.[1]

Jägareförbundets stiftades vid ett möte i Stockholm i april 1830. Under andra hälften av 1800-talet bildades ett flertal jaktsällskap i olika delar av landet. Redan 1855 föreslogs en sammanslagning av dessa självständiga jaktsällskapen till en gemensam organisation, men kom att dröja många år innan Svenska Jägareförbundet blev den riksorganisation den är i dag. Vid Stockholmsutställningen 1897 fanns Jägareförbundet representerat tillsammans med Kungliga Jaktklubben i paviljongen JägarhyddanDjurgårdsvägen 23 på Djurgården, ritad av arkitekt Fredrik Lilljekvist.[2]

I och med att Sveriges riksdag år 1938 antog en ny jaktlag togs ett stort steg framåt för främjandet god jakt-, vilt- och naturvård. Lagen innehöll bestämmelser om ett mer hänsynsfullt jaktutövande, och gav utökade möjligheter till viltvård i praktiken, bland annat genom möjligheten att bilda jaktvårdsområden. För Jägareförbundets del innebar riksdagsbeslutet att organisationen anförtroddes ledningen av jakten och viltvården. Förbundet fick då det så kallade "allmänna uppdraget", vilket man ännu upprätthåller.

Verksamhet[redigera | redigera wikitext]

Svenska Jägareförbundet är en intresseorganisation för de svenska jägarna, som är representerad över hela landet. Förbundet har ett nationellt kansli, tre regioner, 23 länsjaktvårdsföreningar och 374 jaktvårdskretsar. Jägareförbundet har ett omfattande samarbete med olika viltforskningsprojekt, såväl inom som utom landet.

Vid förbundets nationella kansli samt kurs- och konferensanläggning Öster Malma i Södermanland, bedrivs, förutom omfattande konferensverksamhet, sedan många år utbildnings- och kursverksamhet, både för förbundets medlemmar och för andra organisationer, myndigheter och företag. En stor del av tjänstemännen som är anställda av Svenska Jägareförbundet kallas för jaktvårdskonsulenter. Jägareförbundet utger tidskriften Svensk Jakt, samt tidigare även nyhetstidningen Svensk Jakt Nyheter och ungdomstidningen Akila. Svenska Jägareförbundet är en av grundarna till Svenskt Forum.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Bruno Liljefors var hedersledamot av Svenska stövarklubben. Hans teckningen "Karo med Räven" från 1914 kom att bli Svenska stövarklubbens logotyp. Se Stövarjägarens Blogg, Läst den 27 januari 2013.
  2. ^ Byggnadsvard.se

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]