Helgdagar i Ryssland

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Följande lista är de officiella nationella helgdagarna i Ryssland. Under de här dagarna är affärer, ambassader m.m. stängda. Om helgdagen infaller på en lördag eller söndag blir efterföljande måndag automatiskt en ledig dag.

Officiella högtider[redigera | redigera wikitext]

Nyår och julafton[redigera | redigera wikitext]

Nyår är det första firandet i den ryska kalendern. Nyår (ryska:Новогодние каникулы, Novogodnie kanikuly) pågår i tio dagar efter 1 januari, det är alltså 10 röda dagar under nyårsfirandet. Nyår är ett större firande än julafton i Ryssland, detta på grund av de ateistiska traditionerna från Sovjetunionen. I forna Sovjet brukade julafton firas samma dag som nyår och det gör man fortfarande ibland. Julafton firas den 7 januari på grund av att den Rysk-ortodoxa kyrkan följer den Julianska kalendern, vilket gör att julafton firas ungefär 2 veckor senare än om man använder den gregorianska kalendern.

Fäderneslandsförsvararens dag[redigera | redigera wikitext]

23 februari firas Fäderneslandsförsvararens dag (ryska:День защитника Отечества, Den zasjtjitnika Otetjestva). Man hyllar då och minns alla som har försvarat Ryssland i historien. Under Sovjettiden kallades dagen "Röda armédagen" eller "Sovjetiska armen och flottan-dagen".

Internationella kvinnodagen[redigera | redigera wikitext]

Internationella kvinnodagen firas den 8 mars (ryska:Восьмое марта Vosmoje marta(åttonde mars)).Det här firandet har kommit att inte bara vara en rysk högtid, utan de flesta länder i världen har tagit efter det här firandet. Det man firar är vad kvinnorna har åstadkommit i samhället.

Första maj[redigera | redigera wikitext]

Första maj är arbetarrörelsens internationella högtidsdag. I Ryssland kallas dagen Arbetets dag eller Arbetets och vårens dag I Sovjet var denna högtid väldigt viktig, eftersom det var den här dagen arbetarna kunde demonstrera. Dagen har förlorat i betydelse efter Sovjetunionens fall, men det är fortfarande många som firar den, inte minst kommunisterna men även maktpartiet Enade Ryssland ordnar Första-majtåg. [1]

Segerdagen[redigera | redigera wikitext]

9 maj firas segerdagen (ryska:День Победы, Den Pobjedi) över Nazityskland, och man minns dem som fick sätta livet till för att försvara fosterlandet. Det här är ett av de största firandena under året. Mäktiga parader äger rum, inte bara på Röda torget utan i många av Rysslands städer. Blommor delas ut till alla veteraner och placeras på gravar och monument. Anledningen till att Ryssland firar segerdagen 9 maj (och inte 8 maj som de andra allierade) är att när kapitulationsdokumentet skrevs under, sent den 8 maj, hade det redan hunnit bli en ny dag i Moskva.

Rysslands dag[redigera | redigera wikitext]

Rysslands dag (ryska:День России, Den Rossiji) firas den 12 juni och är Rysslands nationaldag. 12 juni 1990 bildades Ryska Federationen efter att Sovjet kollapsade, och det är därför man firar den här dagen. Dagen infördes officiellt 1992, men då hette den "Ryska SFSRs deklaration till självstyre". 1 februari 2002 döptes den officiellt om till det nuvarande namnet, Rysslandsdagen. Ryssar brukar ofta äta piroger under den här dagen.[2]

Nationella enighetsdagen[redigera | redigera wikitext]

Nationella enighetsdagen (ryska:День народного единства, Den narodnovo jedinstva) firades först 4 november 2005. Man firar stora oredans slut, när Kuzma Minin och Dmitrij Pozjarskij i november 1612 stoppade polska trupper från att invadera Moskva. Ryssland kunde efter den här segern bildas och bli en stadig och stark stat. Det man menar med att folket ska enas är för att det ryska folket i alla tider, även om det inte fanns någon patriark eller tsar som kunde guida dem, har hållit den ryska staten vid liv.

Regionala högtider[redigera | redigera wikitext]

Muslimska högtider[redigera | redigera wikitext]

Andra högtider i Ryssland[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Hundratusentals marscherar runtom i världen”. Yle. 1 maj 2010. http://svenska.yle.fi/artikel/2010/05/01/hundratusentals-marscherar-runtom-i-varlden. Läst 15 maj 2014. 
  2. ^ Zakatnova, Anna (June 12, 2009). "Лишний выходной" (in Russian). Rossijskaja Gazeta as part of the celebrations. Retrieved 2010-01-01.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]