Eid Al-Adha

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Eid al-adha (arabiska: عيد الأضحى), är en islamisk högtidsfest firad av muslimer och druser världen över som ett minne av Ibrahims (Abrahams) villighet att offra sin son enligt Guds order (se Koranen och Gamla Testamentet). Det är en av två eid-festivaler firad av muslimer, som baserar sig på Koranen. Liksom eid al-fitr börjar eid al-adha med en kort bön följt av en predikan (khutba).

Eid al-adha firas årligen och infaller på den 10:de dagen i månaden av Dhul Hijja (ذو الحجة) enligt den islamiska månkalendern. Festligheterna pågår i två eller tre dagar beroende på land. Eid al-adha infaller dagen efter pilgrimerna är klara med hajj, den årliga vallfärden till Mekka i Saudiarabien av muslimer från hela världen. Det inträffar ungefär 70 dagar efter slutet av månaden ramadan, då muslimerna fastar.

Man offrar ett får som skänks till de fattiga.

Eid al-adha föregås årligen av Arafadagen (Arabiska: يوم عرفة) och infaller dagen innan Eid al-adha, på den 9:de dagen i månaden av Dhul Hijja. Det är en dag som skall ägnas åt bön [1] och fasta.[2][3]

Traditioner och utövande[redigera | redigera wikitext]

Utdelning av kött från ett rituellt offrat djur till fattiga i Pakistan under eid-al-adha-högtiden.

Män, kvinnor och barn förväntas klä sig i sina finaste kläder och utföra eidbönen i valfri moské. Muslimer som har råd offrar sitt bästa boskap (vanligast får, men även kameler, kor och getter) som en symbol av Ibrahims (Abrahams) offer. Det offrade djuret, känt som "qurbani", måste klara vissa ålders- och kvalitetsstandarder, annars betraktas djuret som oacceptabelt för offer. Vanligtvis måste djuret vara åtminstone ett år gammalt. Enligt Koranen ska en stor portion av köttet skänkas till de fattiga och hungriga, så att alla kan delta i festen, som hålls under eid al-adha. Det återstående tillagas till familjefirandet där släktingar och vänner bjuds. Under denna säsong påminns även muslimerna om att dela med sig av sitt överflöd till de som har mindre (se även zakat).

Det vanligaste välgörenheten i det muslimska samhället under eid al-adha, är att försöka se till att ingen fattig muslim lämnas utan mat från offerdjuren, under dessa dagar. Människorna ska försonas med varandra under denna dag, främst med sina föräldrar, därefter med sina övriga familjemedlemmar och sina vänner.

Eid al-adha infaller alltid under samma dag enligt den islamiska kalendern. Datumet varierar från år till år, enligt den gregorianska kalendern, eftersom den islamiska kalendern följer månens cykler och den gregorianska solens cykel. Detta gör att den islamiska tideräkningen är ungefär elva dagar kortare än den västerländska.

Följande lista visar när eid al-adha förväntas inträffa i Saudiarabien:

 • år 1433 A.H.: 26 oktober 2012 (beräknat)
 • år 1434 A.H.: 15 oktober 2013 (beräknat)
 • år 1435 A.H.: 4 oktober 2014 (beräknat)
 • år 1436 A.H.: 23 september 2015 (beräknat)
 • år 1437 A.H.: 11 september 2016 (beräknat)
 • år 1438 A.H.: 1 september 2017 (beräknat)
 • år 1439 A.H.: 21 augusti 2018 (beräknat)
 • år 1440 A.H.: 11 augusti 2019 (beräknat)
 • år 1441 A.H.: 31 juli 2020 (beräknat)

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia

Noter[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ ”9:e Thul Hijja - Arafa dagen”. www.dvv.se. http://www.dvv.se/blogg/index.php/2011/11/05/92-thul-hijja-arafa-dagen/. Läst 29 okt 2012. 
 2. ^ ”Tio första dagarna av månaden Dhul-Hijja”. www.islamguiden.com. http://www.islamguiden.com/tiodagarna.shtml#.UIglIG_Za_M. Läst 29 okt 2012. 
 3. ^ ”Förträffligheten av de tio dagarna av Dhul-Hijja”. www.muslim.se. 28 okt 2011. http://www.muslim.se/arligahandelser/manadendhulhidjah/831-foertraeffligheten-av-de-tio-dagarna-av-dhul-hijja.html. Läst 29 okt 2012.