Helgdagar i Ukraina

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Den östslaviska motsvarigheten till jultomten, Farfar Frost.

De nationella ukrainska helgdagarna är följande:

  • 7 januariOrtodoxa julen. Den hålls på Juldagen enligt den gamla Julianska kalendern. Denne dag är ingen stor dag för de flesta i Ukraina, endast djupt kristna håller fast vid denna tradition. Julfirandet är i dag en blandning av religiösa och sekulära traditioner och skiljer sig mycket runt om i Ukraina. Många ukrainare firar idag jul med färre, eller inga, religiösa inslag. Se även Jul i Ukraina
  • 23 februariFäderneslandsförsvararens dag då skapandet av Röda armén 23 februari 1918 firas. På denna dag uppvaktar kvinnorna männen på samma sätt som den 8 mars med blommor och presenter. Dagen brukar också kallas "Mansdagen" (ryska: День Мужчин, Den' Muzshin). Efter 2015 är dagen inte längre en nationell helgdag men firas ändå. 2015 infördes Ukrainas försvarsdag som en nationell helgdag, som en följd av konflikten med Ryssland och delar av landets rysktalande områden.
  • 9 majSegerdagen över nazismen i andra världskriget, före 2015 bara "Segerdagen", är segerdagen i det som i Sovjetunionen kallades Stora fosterländska kriget. Denna högtidsdag har levt vidare i det post-kommunistiska Ukraina. Dagen är idag en flitigt firad nationell helgdag i Ukraina och andra länder i forna Sovjetunionen. De första två åren efter kriget var dagen helgdag men 1947 beslöt man att dagen skulle vara en traditionell arbetsdag och så fortsatte den att vara fram till tjugoårsjubileumet 1965. Då återinrättades datumet som en firad helgdag i Sovjetunionen, vilket den också fortsatte vara fram till Sovjetunionens fall. Firandet upphörde till stor del under de närmaste åren efter kollapsen men dagen återinrättades snabbt och dagen firas åter med årliga parader. Det är också en dag då överlevande krigsveteraner samlas och hedras. Många ukrainska familjer passar också på att göra en vårutflykt tillsammans. Anledningen till att Ukraina, och tidigare Sovjetunionen, firar segerdagen 9 maj (och inte 8 maj som de andra allierade) är att när kapitulationsdokumentet skrevs under, sent den 8 maj, hade det redan hunnit bli en ny dag i Moskva.
  • Varierande datum, 49 dager efter Påskdagen – Pingst

Källor[redigera | redigera wikitext]