Pingst

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Pingst
Nuremberg chronicles f 102r 1.png
Scen som föreställer händelsen som nämns i Apostlagärningarna vilken pingsten firar. Ur Nürnbergkrönikan .
Typ kristen högtid
Datum rörligt: 10 maj-13 juni (västkyrkan)
rörligt: 23 maj-26 juni (östkyrkan)
Geografi och firare kristna över hela världen
Period gammal tradition
Anledning Bibelns berättelser om Guds andes utgjutelse över Jesu lärjungar
Traditioner Dop, Gudstjänster, bröllop
Allmän helgdag många länder
Allmän flaggdag många länder
Relaterat Kristi himmelsfärdsdag, påsk

Pingst är en kristen högtid som firar att den helige Ande gav sig tillkänna för apostlarna i Jerusalem (Apg. 2:1-13, 37-39). Enligt Bibeln var detta första gången tungotal förekom (ett tecken på uppfyllelse av Helig Ande) och den dagen döptes nästan 3 000 människor i Jesu namn till syndernas förlåtelse. Den kristna kyrkan anses ha fått sin begynnelse i och med pingstdagen. Pingsten anses vara en motsats till, eller ett upphävande av det som hände i Bibeln när Gud förbistrade människornas språk och spred ut dem över jorden, alla kunde förstå vad som talades i församlingen. Pingstdagen infaller 10 dagar efter Kristi himmelsfärdsdag.

Ordet pingst härstammar från det grekiska ordet Πεντηκοστή, vilket betyder den femtionde. Den femtionde syftar på att 50 dagar förflutit sedan påsk. Pingsten betecknas ofta som "kyrkans födelsedag", eftersom det var då som Jesu lärjungar började att organisera en församling och missionera. I kyrkoåret innebär pingsten påsktidens avslutning.

Precis som vid påsk firas även en judisk högtid samtidigt. Den judiska högtiden Shavuot firar minnet av att Gud gav judarna de tio budordenSinai berg.

Pingsten kallas ofta hänryckningens tid efter inledningsorden "Pingst, hänryckningens dag, var inne." ur dikten Nattvardsbarnen av Esaias Tegnér.[1] Det är också en traditionell tid för bröllop.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Språkrådet: pingst”. http://web.archive.org/web/20140209021629/http://www.sprakradet.se/2124#item102900. Läst 9 februari 2014. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]