Radio Free Europe/Radio Liberty

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Radio Free Europe (RFE) och Radio Liberty (RL) är radionätverk finansierade av USA med mål att sprida USA-vänlig propaganda och information till, enligt USA, icke-demokratiska länder. Radionätverken ägs av den amerikanska federala myndigheten U.S. Agency for Global Media.

Sändningarna startade i juli 1949 och skedde på alla östeuropeiska språk och var en motvikt till regimkontrollerad nyhetsförmedling inom östblocket. Sändningarna motarbetades genom aktivering av starka störsändare, och speciellt under Stalin-tiden betraktades det som en statsfientlig handling att lyssna på RFE. När sändningarna startade användes en mobil 7,5 kW-sändare, och sändningstiden var då endast 10 timmar i veckan. År 1951 uppfördes fem fasta sändare i Västtyskland och sändningstiden ökades efter hand till mångdubbelt fler i veckan.

Efter Ungernrevolten anklagades stationen för att dess sändningar hade bidragit till stora ungerska förluster och vilselett det ungerska folket med information om att amerikansk hjälp var nära medan de gjorde motstånd mot den sovjetiska armén.[1] En utredning visade dock att detta inte var fallet.[2] Efteråt skapades en avdelning som skulle säkerställa att sändningarna var korrekta och professionella.[3]

Radio Free Europe finansierades av CIA fram till 1972, och därefter direkt av kongressen. De flesta sändningarna till Östeuropa upphörde under 1990-talet, och fokus ligger numera på Centralasien och Mellanöstern under namnet Radio Liberty.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Puddington p. 101
  2. ^ Puddington p. 103
  3. ^ Puddington p. 117

Källor[redigera | redigera wikitext]