Herman Hollerith

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Herman Hollerith

Herman Hollerith, född 29 februari 1860 i Buffalo, New York, död 17 november 1929 i Washington, D.C., var en amerikansk ingenjör som konstruerade hålkort och hålkortsmaskiner för databehandling.

En dag satt Hollerith, som var anställd på USA:s folkräkningsmyndighet, på ett tåg.[källa behövs] Hans blick föll på konduktören som klippte biljetter, och plötsligt fick han en idé.[källa behövs] Istället för registreringskortet, på vilket medborgarna satte kryss för man eller kvinna skulle de göra hål i ett av två fält beroende på kön. Han utvecklade de första hålkortssystemet med tillhörande maskiner som kunde sortera korten, till exempel efter kön och sammanställa informationen. Systemet läste korten genom att köra dem genom elektroniska kontakter – i kortens hål uppstod nämligen en elektrisk krets. Med hjälp av utstansningar i vissa positioner kunde korten registrera alla nödvändiga upplysningar om enskilda personer, även kön, ålder, adress och nationalitet.

Hålkorten bevisade sitt värde vid den amerikanska folkräkningen 1890. Bearbetningen av informationen om de 63 miljoner amerikanerna som tidigare tagit två år, tog nu bara tre månader.

Hollerith grundade 1896 Tabulating Machine Company, ett av de företag som senare slogs samman till det som kom att bli IBM.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]