Hästsjöstjärna

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Hippasteria phrygiana)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Hästsjöstjärna
Hippasteria phrygiana - Oslo Zoological Museum - IMG 9091.jpg
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamTagghudingar
Echinodermata
KlassSjöstjärnor
Asteroidea
OrdningValvatida
FamiljLedsjöstjärnor
Goniasteridae
SläkteHippasteria
ArtHästsjöstjärna
H. phrygiana
Vetenskapligt namn
§ Hippasteria phrygiana
AuktorParelius, 1768
Hitta fler artiklar om djur med

Hästsjöstjärna (Hippasteria phrygiana) är en sjöstjärna i familjen ledsjöstjärnor. Den blir upp till 20 centimeter i diameter och har fem korta armar. Kroppen är rödaktig på ovansidan och gulaktig till vitaktig på undersidan. Längs armarnas sidor finns trubbiga tagglika utskott. Även ovansidan av kroppen har små ljusare taggar, ganska glest sittande men kraftiga, närmast liknande vårtor eller knoppar. Kroppen är välvd mot mitten, vilket ger sjöstjärnan ett något uppsvullet utseende.

Utbredning[redigera | redigera wikitext]

Hästsjöstjärnan förekommer i nordöstra Atlanten, utanför norra Irland och Skottland, längs Norges kust och omkring Svalbard. Den har påvisats i Kattegatt, Skagerrak och Nordsjön. Arten förekommer också längs Nordamerikas atlantkust, så långt söderut som till Cape Cod. Dessutom har den återfunnits utanför Sydafrika och Argentina.

Levnadssätt[redigera | redigera wikitext]

Hästsjöstjärnan lever på bottnar mellan 20 och nära 400 meters djup, där det råder hög salthalt. Arten kan förekomma både på hårda och mjuka bottnar. Dess föda är bland annat koralldjur, andra tagghudingar och musslor. På grund av dess stora ägg antas att larverna är direktutvecklande, utan något pelagiskt stadium.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]