Hornsgatspuckeln

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Hornsgatspuckeln mars 2008

Hornsgatspuckeln är en del av Hornsgatan mittemot Maria Magdalena kyrkaSödermalm i Stockholm. "Puckeln" är en så kallad apparell (även apparelj), en parallellt löpande upphöjning av en del av gatuplanet från gatunivån till en högre nivå. Namnet är inte officiellt.

Historik[redigera | redigera wikitext]

På Hornsgatspuckeln mot öst
Kvarteret Rosendal är delvis bortschaktat, i bakgrunden syns den äldre bebyggelsen. Hornsgatan vid den gamla backen, senare "Hornsgatspuckeln", år 1901, vy österut.

Hornsgatspuckeln är resterna av den ursprungliga Hornsgatan, bredare än så var inte Hornsgatan förr. Spårvagnarna hade svårt att klara den branta backen och 1901 schaktade och sprängde man fram den nya Hornsgatan. Då försvann bland annat Bellmans födelsehus, den Daurerska malmgården, en del av Maria kyrkogård och all övrig bebyggelse längs södra gatusidan. På norra sidan bevarades husen och den ursprungliga Hornsgatan.

Fram till 1960-talet förföll området kring norra delen av Hornsgatspucken och Mariaberget, och det fanns planer att riva stora delar av bebyggelsen. Så gjorde Stadsbyggnadskontoret och Stockholms stadsmuseum 1965 en inventering. Där "…framträdde inom östra delen av Mariaberget bilden av en på malmarna unik stenhusbebyggelse från 1700-talet av synnerligen stort kulturhistoriskt och arkitektoniskt intresse…". De nedgångna husen sanerades varsamt på 1970-talet och blev snabbt ett mycket omtyckt bostadsområde.

Idag är Hornsgatspuckeln en unik stadsmiljö med många K-märkta byggnader, innergårdar, gränder och gallerier. Galleriföreningen Puckeln består av tio konstgallerier, som arbetar för att bevara och främja Hornsgatspuckeln som ett konst- och kulturcentrum i Stockholm. Mitt på "puckeln" finns Sture Collins humoristiska skulptur Dårarnas båt.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]