Hydrazin

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Hydrazin
StrukturformelMolekylmodell
Systematiskt namn Hydrazin
Övriga namn Diazan
Kemisk formel N2H4
Molmassa 32,05 g/mol
Utseende Färglös vätska
CAS-nummer 302-01-2
SMILES NN
Egenskaper
Densitet 1,01 g/cm³
Löslighet (vatten) Blandbar
Smältpunkt 1 °C
Kokpunkt 114 °C
Faror
Huvudfara
NFPA 704

NFPA 704.svg

3
3
2
LD50 60 mg/kg (oralt)
SI-enheter & STP används om ej annat angivits

Hydrazin är en färglös, rykande, hygroskopisk vätska med ammoniaklukt med molekylformeln N2H4. Den är blandbar med vatten i alla proportioner; den är basisk (pKa för korresponderande syra är 9,2) och bildar lätt salter. Ämnet framställs kommersiellt genom oxidation av ammoniak med natriumhypoklorit. Hydrazin är mycket energirikt (ΔHf0 12,1 kcal/mol) och används som bränsle i rymdraketer. Ren hydrazin kan självantända varför den ofta tillhandahålls som monohydrat eller i saltform. Ämnet är cancerframkallande och mycket giftigt. Hydrazin är reducerande och kan därför användas som korrosionsinhibitor i stora hetvattensystem. Stora mängder används till framställning av färger, mediciner och bekämpningsmedel.

Raketbränsle[redigera | redigera wikitext]

Hydrazin används i stor utsträckning som enkomponentsbränsle i rymdraketer på grund av sin höga specifika impuls[1]. Andra varianter av hydrazin som används för raketbränsle är monometylhydrazin (CH3NHNH2) även kallat MMH och osymmetrisk 1,1-dimetylhydrazin ([CH3]2NNH2) även kallat UDMH. Dessa används då tillsammans med dikvävetetroxid (N2O4) som oxideringsmedel och är alltså tvåkomponentsbränslen.

På grund av hydrazinets cancerframkallande egenskaper är hanteringen problematisk både före, under och efter raketstarten. Forskning pågår dock för att hitta en ersättning.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Geostationära Nyttosatelliter, ISBN 91-44-28021-1

Se även[redigera | redigera wikitext]