Hyresnämnden

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Rättsinstanser i Sverige
Sveriges riksvapen
Denna artikel tillhör en artikelserie
Allmänna domstolar
Tingsrätt
Hovrätt
Högsta domstolen
Förvaltningsdomstolar
Förvaltningsrätt
Kammarrätt
Högsta förvaltningsdomstolen
Specialdomstolar
Arbetsdomstolen
Mark- och miljödomstol
Migrationsdomstol
Hyresnämnd
Arrendenämnd
Patent- och marknadsdomstolen
Tryckfrihetsdomstol
Försvarsunderrättelsedomstolen
Skiljenämnd
Se även
Rättsväsen
Domstol
Sverige-portalen

Hyresnämnden är en domstolsliknande nämnd i Sverige, som har till uppgift att medla i hyrestvister samt att pröva vissa tvister mellan hyresgäst och hyresvärd. Nämnden kan även vara skiljenämnd i hyrestvister. Vissa av nämndens beslut kan överklagas till Svea hovrätt. Det kostar inte heller att vända sig till hyresnämnden.

Det finns åtta hyresnämnder i landet som ansvarar för var sitt geografiskt område: Stockholm, Västerås, Linköping, Jönköping, Malmö, Göteborg, Sundsvall och Umeå. Enligt Domstolsverket inkommer det varje år mellan 25 000 och 30 000[1] ärenden till hyresnämnderna.

Ordföranden i hyresnämnden benämns hyresråd. Hyresrådet är också ordförande i arrendenämnden på samma ort.[2] Chefer för hyresnämnderna i Stockholm, Göteborg och Malmö är de hyresråd som har anställts som chefer. I övriga hyresnämnder är lagmannen i tingsrätten på samma ort som hyresnämnden chef för nämnden.[3]

Exempel på ärenden[redigera | redigera wikitext]

  • Om man hyr en lägenhet som man vill hyra ut i andra hand måste man be hyresvärden om samtycke. Om hyresvärden ej vill ge sitt samtycke kan man vända sig till hyresnämnden, som kan bevilja tillstånd mot hyresvärdens önskan.
  • En hyresgäst har oftast besittningsskydd; d.v.s. även om uthyraren vill att man flyttar kan man ha rätt att bo kvar så länge man sköter sig. Besittningsskyddet kan dock avtalas bort. För att ett sådant avstående av besittningsskydd ska vara gällande krävs i vissa fall att hyresnämnden godkänt detta.
  • Om en lägenhet hyrs ut till ett oskäligt högt pris kan hyresgästen ha rätt att få hyran sänkt. Hyresgästen kan vända sig till hyresnämnden och ansöka om detta. I januari 2013 skedde en lagändring som nu inte ger hyresgästen rätten att retroaktivt få tillbaka pengar för en oskäligt hög hyra, om hyreslägenheter är en bostadsrättslägenhet eller en egen ägd bostad. Vid uthyrning i andra hand av en hyresrättslägenhet finns fortfarande möjligheten att retroaktivt få tillbaka oskälig hyra.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Hyresnämnden - en medlare i bostadstvister”. Domstolsverket. 22 augusti 2007. http://www.dom.se/templates/DV_InfoPage____823.aspx. Läst 6 mars 2008. 
  2. ^ 5 § förordningen (1980:1030) med hyresnämndsinstruktion.
  3. ^ 3 § förordningen (1980:1030) med hyresnämndsinstruktion.