Hyttsill

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Hyttsill är en småländsk mat- och umgängestradition som har sitt ursprung från glashyttornas storhetstid.[1]

När glasblåsarna slutat dagens arbete kom ugnarna till användning för matberedning, och den varma omgivningen kring ugnen blev till en naturlig umgängesplats.[1] Salt sill och potatis med skal grillades då i askhögen i kylröret där glaset tidigare legat för att svalna.[2]

Hyttsillsmaten består först och främst av insaltad sill. Till matbordet hör även isterband, ostkaka[1] och annan för trakten och platsen typisk mat.

Vid hyttsillen träffades arbetskamraterna efter jobbet, jägare från skogarna runt omkring och luffarna förstås. Det var inte ovanligt att 15-20 luffare samlades på trälådorna i den varma hyttan för att berätta historier och äta en bit mat. På glasbruket i Målerås finns fortfarande britsar kvar i källaren där luffarna ibland övernattade i värmen.

Hyttsill är också ett måltidsarrangemang som återfinns i nutiden omkring glasriket i Småland.[1]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c d] Ahlgrén, Tarja. ”Hyttsill i Glasriket”. visitsmaland.se. https://www.visitsmaland.se/sv/upplevelser/mat-och-dryck/hyttsill-i-glasriket. Läst 14 maj 2017. 
  2. ^ ”Fynda och förundras i Glasriket”. 24 augusti 1997. http://wwwc.aftonbladet.se/resor/9708/24/glasriket.html. Läst 14 maj 2017.