Indisk myrkott

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Indisk myrkott
Status i världen: Nära hotad[1]
IndianPangolin.jpg
Manis crassicaudata
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
KlassDäggdjur
Mammalia
OrdningMyrkottar
Pholidota
FamiljManidae
SläkteManis
ArtIndisk myrkott
M. crassicaudata
Vetenskapligt namn
§ Manis crassicaudata
AuktorGray, 1827
Utbredning
Manis crassicaudata range.png
Hitta fler artiklar om djur med

Indisk myrkott (Manis crassicaudata, tidigare även Manis laticaudata) är en art i familjen myrkottar som lever i Indien och på Sri Lanka samt angränsande områden. Singalesernas benämning på djuret är Caballaya.

Kännetecken[redigera | redigera wikitext]

Som alla myrkottar har djuret förhornade plattor på huvudet, rygg, sidorna och svansen. Plattorna har en gulbrun färg och huden vid oskyddade ställen (till exempel vid svansen) är brunaktig. Vid de främre fötterna finns stora klor för att gräva i marken och även vid de bakre extremiteterna finns klor. Djuret saknar tänder och har en lång tunga. Kroppens längd ligger mellan 45 och 75 centimeter och därtill kommer en 33 till 45 centimeter lång svans.

Utbredning och habitat[redigera | redigera wikitext]

Myrkotten lever i Pakistan, Indien, Bangladesh och på Sri Lanka. Den förekommer i olika habitat som regnskog, gräsmark och bergstrakter.

Levnadssätt[redigera | redigera wikitext]

Arten är främst aktiv på natten och vistas ofta på marken. På dagen vilar de i bon av jord eller gömd i bergssprickor. Dessa individer som lever i regnskogen hittar sin föda vanligen i träd, de klättrar därför ofta. Svansen kan användas som gripverktyg och den har förmåga att hålla hela kroppsvikten. Utanför parningstiden lever varje individ ensam. Blir myrkotten hotad rullar den ihop sig så att bara hornplattorna är synliga.

Födan utgörs huvudsakligen av myror och termiter men de äter även andra insekter. De utnyttjar sina starka klor för att öppna trädens bark eller termitbon och sedan äts insekterna med hjälp av den klibbiga tungan. Då de saknar tänder söndersmulas födan i magsäcken.

Hot[redigera | redigera wikitext]

Det finns en del oklarheter hur mycket beståndet är hotade. För närvarande listas arten av IUCN som missgynnad. Djuret hotas bland annat av levnadsområdets förstöring samt av jakt för köttets och hornplattornas skull. För de sistnämnda påstås att de har läkande egenskaper.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från tyskspråkiga Wikipedia, 24 februari 2009.
Small Sketch of Owl.pngDen här artikeln är helt eller delvis baserad på material från Nordisk familjebok, Myrkottsläktet, 1904–1926.

Tryckta källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Molur, S. 2008 Manis crassicaudata. Från: IUCN 2010. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2010.4. <www.iucnredlist.org>. Läst 23 november 2010.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]