Inger Nilsson

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Inger Nilsson
Inger Nilsson under Stockholm International Film Festival 2015.
Inger Nilsson under Stockholm International Film Festival 2015.
Född Karin Inger Monica Nilsson
4 maj 1959 (56 år)
Sverige Kisa, Sverige
Aktiva år 1969 –
Betydande roller
Pippi Långstrump i Pippi Långstrump
IMDb
Inger Nilsson i Amsterdam (1972)

Karin Inger Monica Nilsson, född 4 maj 1959 i Kisa, är en svensk skådespelare. Hon är känd för rollen som Pippi Långstrump i Olle Hellboms filmer 1969-1970.

Uppväxt och karriär[redigera | redigera wikitext]

Nilsson växte upp i Kisa. År 1969 fick hon rollen som Pippi i TV-serien Pippi Långstrump. Det blev Pippi-hysteri i Sverige och 1970 gjordes två långfilmer På rymmen med Pippi Långstrump och Pippi Långstrump på de sju haven med Nilsson i rollen som Pippi.

Efter skolan utbildade sig Nilsson till sekreterare, men valde sedan att satsa på en skådespelarkarriär. Hon var rekvisitörÖstgötateatern, spelade i fyra år på Kronobergsteatern i Växjö, medverkade i Hagge Geigerts farser Panik på kliniken och Omaka parLisebergsteatern i Göteborg. Hon har även medverkat i den tyska filmen Gripsholm, spelat med olika fria teatergrupper i Stockholm, bland annat en friluftsteater på Hebbevillan i Södertälje samt medverkat i Konstparadiset i Falun. I december 2005 spelade hon i en uppsättning av Stephen Kings roman Lida i Stockholm.

Runt 2004 arbetade hon som läkarsekreterare i Stockholm.[1]

Från sommaren 2006 spelade hon rättsläkaren Ewa i filmatiseringen av Mari Jungstedts böcker för tysk TV, Kommissarien och havet (Der Kommissar und das Meer). Avsnitt 5 och 6 spelades in på Gotland sommaren 2008.

Inger Nilsson blir ofta igenkänd och förknippad med sin roll som Pippi och menar att det är svårt att få andra roller.[2]

Utmärkelser[redigera | redigera wikitext]

Filmografi (urval)[redigera | redigera wikitext]

Teater[redigera | redigera wikitext]

Roller (urval)[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Lars-Göran Bexell (2004-12-27): "Inger Nilsson firade julen ”hemma” i Kisa ". Vimmerbytidning.se. Läst 30 maj 2014.
  2. ^ Helsingborgs Dagblad 18 januari 2005: Så blev livet för Pippi, Emil och Madicken
  3. ^ ”Eva & Laila i "Omaka par" på Lisebergsteatern”. Roger Lindqvist. http://rogerlindqvist.blogg.se/2011/october/eva-laila-i-omaka-par-pa-lisebergsteatern.html. Läst 29 juni 2015. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]