På rymmen med Pippi Långstrump

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
På rymmen med Pippi Långstrump
På rymmen med Pippi Långstrump
Inger Nilsson som Pippi vid ett uppträdande i Amsterdam 1972.
GenreBarnfilm
RegissörOlle Hellbom
ProducentOlle Nordemar
ManusAstrid Lindgren
SkådespelareInger Nilsson
Pär Sundberg
Maria Persson
Hans Alfredson
Öllegård Wellton
Fredrik Ohlsson
OriginalmusikGeorg Riedel
Jan Johansson
Christian Bruhn
Konrad Elfers
ProduktionsbolagSvensk Filmindustri
Premiär14 november 1970
Speltid99 minuter
LandSverige
SpråkSvenska
FöregångarePippi Långstrump på de sju haven
IMDb SFDb

På rymmen med Pippi Långstrump är en svensk barnfilm från 1970, i regi av Olle Hellbom efter originalmanus av Astrid Lindgren. Filmen är också den sista i Pippi-serien och hade premiär på biograferna 14 november 1970.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Tommy och Annika är trötta på sina föräldrars (i synnerhet sin mammas) tjat, och vill ha ut något mer spännande av sitt sommarlov. De bestämmer sig för att rymma hemifrån, men vill inte rymma ensamma, därför ber de Pippi Långstrump att följa med. Pippi vill gärna ut och rymma, och efter att hon har lovat sina kamraters mamma att ta hand om Tommy och Annika ger de sig iväg, som vanligt med Pippis häst, Lilla Gubben. Apan Herr Nilsson stannar hemma med Tommys och Annikas mamma.

Äventyret inkluderar både promenader i tak och på lina, vistelse i häktet, tjurfäktning, tunnfärd nerför vattenfall och minderårig bilkörning, men när Tommys och Annikas kläder blir uppätna av ett par kor när de badar, försvinner snabbt deras lust på nya äventyr. Men med Pippi Långstrump blir ingenting tråkigt särskilt länge, och med hennes hjälp kommer de snart hem igen.

Karaktärsförändring[redigera | redigera wikitext]

I den här filmen kan Pippi plötsligt göra diverse magiska saker. Hon trotsar tyngdlagen ett flertal gånger genom att hänga på en bergssida utan att hålla i sig, sväva fritt i luften, få en bil att flyga genom att vifta på armarna, och flyga på en kvast. Detta står i kontrast mot den "vanliga" Pippi, som inte har några direkt övernaturliga krafter, förutom att hon råkar vara starkast i världen.

Inspelningsplatser[redigera | redigera wikitext]

I rollerna[redigera | redigera wikitext]