Per Åhlin

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Per Åhlin på Bokmässan 2013.
Per Åhlin omkring 1967.

Per Johan Axel Åhlin, född 7 augusti 1931 i Hofors i Gävleborgs län, är en svensk konstnär, tecknare, animatör och filmregissör. Han är känd för sina animerade filmer, däribland Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Per Åhlins karriär började som reklamtecknare och bokillustratör. I början av 1960-talet kom hans första animationer som visades i TV:s Söndagsbilagan. Han engagerade för Hasseåtages produktion Svenska bilder 1964. Han kom att arbeta med flera av Hasseåtages filmer däribland animationer i filmer som Picassos äventyr, Ägget är löst! och Mannen som slutade röka.

Han startade 1967, under arbetet med I huvet på en gammal gubbe, produktionsbolaget PennFilm Studio AB beläget i Hököpinge. 1974 kom filmen Dunderklumpen! som Åhlin fick en Guldbagge för 1975 med motiveringen "för hans djupt självständiga animation".[1] 1979–82 följde den animerade TV-serien om Alfons Åberg.[2]

Per Åhlin har som illustratör bland annat formgivit barnskivan Goda' Goda'. Han har också gjort omslagen till många av ljudböckerna utgivna av ljudboksförlaget Svenska Ljud Classica.

Per Åhlins originalteckningar till filmen om Karl-Bertil Jonssons julafton ställdes 2002 ut på Seriegalleriet i Stockholm.

Filmografi[redigera | redigera wikitext]

Priser och utmärkelser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ sfi.se
  2. ^ sfi.se