Innehållsfilter

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Sida som blockerats med hjälp av ett innehållsfilter.

Ett innehållsfilter, webbfilter, internetfilter, porrfilter, spärrfunktion[1], barnspärr, föräldrafilter eller program för föräldrakontroll är ett datorprogram avsett att filtrera vissa nyckelord eller blockera vissa URL:er för att hindra datoranvändare från att besöka webbsidor med olämpligt innehåll. Internetfilter kan implementeras på många olika sätt, exempelvis med ett särskilt program på en persondator, i en router eller som en tjänst som tillhandahålles av internetoperatören. Innehållsfilter kan även medfölja säkerhetsprogram såsom brandväggar och antivirusrprogram.

En viktig målgrupp är föräldrar, skolor och bibliotek som inte vill ge barn tillgång till material endast riktat till vuxna eller som inte har med studier att göra, exempelvis porr och våld, droger, hatpropaganda, piratkopiering, chat. Människor som själva anser sig vara internetberoende eller porrberoende kan installera ett innehållsfilter, och slänga bort lösenordet eller ge det till någon annan. Arbetsgivare kan använda innehållsfilter för att hindra sina anställda att använda sociala nätverk och andra icke arbetsrelaterade sidor på arbetstid och på företagets datorer. Totalitära stater såsom Kina och Kuba kräver innehållsfiltrering både för att skydda barn mot olämpligt innehåll och som censur mot åsikter och information som anses kunna hota regimen.

I Sverige har även vissa internetoperatörer (Telia, Telenor, Sunet och de operatörer som använder samma nät) infört filtrering av barnpornografiska sidor (s.k. "barnporrfilter") enligt en lista som har byggts upp av Rikskriminalen, se Rikspolisstyrelsens spärrlista. Initiativtagare till denna filtrering är organisationen ECPAT. Detta är inget egentligt filter då det inte blockerar åtkomst till dessa webbplatser utan endast förfalskar det DNS-uppslag som görs.

Statligt styrd internetfiltrering tillämpas även för att stoppa regimkritiska åsikter i länder som Kina, Iran, Förenade Arabemiraten m.fl. vilket åskådliggör demokratiproblemet med internetfiltrering i händerna på makthavare.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]